10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCe scrie presa străină despre alegerea lui Biden?

Ce scrie presa străină despre alegerea lui Biden?

Un oftat de ușurare! Ziarele din Europa au marcat duminică victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, în urma anunțului de sâmbătă cu privire la obținerea de către candidatul democrat a suficiente voturi în statul Pennsylvania, stat cheie, pentru a-l duce la Casa Albă.

De la Germania până la Regatul Unit, primele pagini ale Europei au subliniat și natura istorică a alegerii lui Kamala Harris ca prima femeie care a devenit vicepreședinte SUA.

 
Germania

 
Frankfurter Allgemeine nu a pierdut timp aruncând un duș pe scenele celebrării jubilante care s-au desfășurat în multe orașe americane după ce Biden a fost declarat președinte ales. „În ciuda înfrângerii: Trumpismul trăiește în continuare”, a titrat. Notând numărul record de voturi obținute de președintele american Donald Trump. „Indiferent de rezultatul bătăliei post-electorale pentru Casa Albă, un lucru era deja clar marți seară: Trumpismul este viu. Va continua să modeleze Washingtonul în viitor. Oricum.”
 
-Der Spiegel și-a reluat duminică, controversatul desen animat din februarie 2017, arătându-l pe Trump decapitând Statuia Libertății cu titlul „America First” – cu un desen animat de Biden, purtând mască, punându-i capul la loc cu titlul „Faceți America din nou mare”.

 


 
Franţa

 
– Pentru Le Monde, „victoria lui Joe Biden duce la o ușurare enormă în Europa”. Dar jurnaliștii subliniază totuși că „sosirea unui președinte cu experiență în problemele internaționale și dialogul transatlantic nu trebuie să împiedice sub nicio formă trezirea lentă a Europei la propriile sale interese strategice, economice și militare”. „Emmanuel Macron nu se va mai putea poziționa ca model etalon al multilateralismului … marja sa de manevră ar putea fi redusă, într-un context mai lin și mai cooperant în rândul democrațiilor liberale, în ciuda continuării provocărilor considerabile”.
 
Le Figaro o numește pe Kamala Harris, vicepreședinte ales al lui Biden, „un pionier în Casa Albă” – menționând că este prima femeie aleasă la Casa Albă și care subliniază părinții ei imigranți și moștenirea rasială mixtă. Le Figaro o scoate în evidență și pe Jill Biden, soția lui Biden, „un atu cheie”. Biden însuși a remarcat, în discursul său de victorie, sâmbătă seara, lunga sa carieră de educatoare și aliatul pe care îl va reprezenta pentru profesori.
 

Suedia

 
– „Următorul președinte al Statelor Unite”, titrează duminică Dagens Nyheter completat cu o imagine zâmbitoare a lui Biden. Dar ziarul numește victoria lui Biden „dulce-amară” din cauza dificultăților din viitor, și anume guvernarea unei țări profund polarizate și obținerea unui control asupra răspândirii explozive a coronavirusului, protejând în același timp economia. Se ajunge până la a spune că readucerea SUA la normal este „o misiune imposibilă” – menționând de câștigurile electorale ale lui Biden în statele cheie care ar putea schimba harta electorală pentru viitorul previzibil.

 
Regatul Unit

 
Consensul dintre ziarele britanice este nevoia ca America să se vindece după patru ani de politică divizată și o țară care rămâne profund polarizată după o participare record la vot pentru Trump care și-a extins baza de sprijin.
 
Financial Times a titrat : Biden câștigă cu promisiunea de a combate pandemia și de a restabili sufletul Americii.

Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte al SUA, angajându-se să abordeze pandemia și să restabilească sufletul Americii într-o victorie care a semnalat sfârșitul uneia dintre cele mai tumultuoase perioade din istoria țării. 

Sunday Times a deschis cu „Sleepy (Adormitul) Joe trezește America”

 
CONTEXT
 

 
Joe Biden a fost declarat președinte ales la patru zile după închiderea urnelor, marcând încheierea unei curse dure împotriva președintelui Donald Trump, care a fost luptată pe fondul unei pandemii care a ucis peste 228.000 de americani.
 
,,După ce a câștigat o victorie șocantă în 2016, domnul Trump, un star de televiziune din New York, dezvoltator imobiliar, a vizat normele politicii americane cu o agendă internă populistă și o poziție antagonică „America First” în străinătate.” Scrie prestigioasa publicație Financial Times.
 
,,Domnul Biden, în vârstă de 77 de ani, din clasa muncitoare din Scranton, Pennsylvania, a devenit cel mai în vârstă candidat ales la președinție. După ce a servit aproape patru decenii în Senatul SUA și opt ani ca vicepreședinte al lui Obama, Joe Biden a promis ,,să unifice națiunea după tumultul din anii Trump”.
 
Kamala Harris, colega sa de campanie, va fi prima femeie afro-americană și prima persoană de origine indiană care va servi ca vicepreședinte.
 
 
Într-o declarație, Biden a spus că a fost „onorat și înduioșat de încrederea pe care poporul american i-a acordat-o” lui și Kamalei Harris. „În fața obstacolelor fără precedent, un număr record de americani au votat. Dovedind încă o dată că democrația bate adânc în inima Americii. ”
 
Într-un tweet, Kamala Harris a spus: „Aceste alegeri sunt cu mult mai mult decât Joe Biden sau eu. Este vorba despre sufletul Americii și disponibilitatea noastră de a lupta pentru asta. Avem multă muncă înainte. Să începem.”
 
Associated Press a declarat că Biden a câștigat președinția prin câștigarea statului Pennsylvania, sâmbătă, 7 noiembrie,la aproximativ o oră după ce Donald Trump a ajuns la terenul său de golf din Virginia, chiar peste râul Potomac de la Casa Albă.
 
Trump a emis o declarație la câteva minute de la declarația AP, în care îl acuza pe Biden că „s-a grăbit să se pozeze în mod fals ca învingător” cu ajutorul „aliaților mass-media”.
 
Președintele Trump a adăugat: „Aceste alegeri sunt departe de a fi terminate. Joe Biden nu a fost certificat ca și câștigător al niciunui stat, să nu mai vorbim că niciunul dintre cele mai contestate state care se îndreaptă spre relatări obligatorii sau state în care campania noastră are provocări legale valide și legitime. ”
 
 
Cu buletinele de vot încă nenumărate în toată țara, Biden a primit mai multe voturi decât orice candidat la președinție din istorie – peste 74 de milioane, cu aproximativ 4 milioane mai mult decât Donald Trump.
 
Pe lângă faptul că vineri a fost declarat învingător în Pennsylvania, concursul mult urmărit din Nevada a fost de asemenea chemat în favoarea sa. În total, președintele ales a răsturnat patru state pe care Trump le-a câștigat în 2016 – acordându-i 290 de voturi electorale, cu 20 mai multe decât are nevoie – și menține un avans restrâns în Georgia.
 
„Am reconstruit „peretele albastru ”din mijlocul țării care s-a prăbușit cu doar patru ani în urmă”, a adăugat Biden, referindu-se la victoriile sale din Wisconsin, Michigan și Pennsylvania. Hillary Clinton a pierdut aceste state în fața lui Trump în 2016.
 
Alegerea lui Biden a urmat unui proces de numărare extrem, după ce un număr record de americani au votat prin poștă.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă