18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalCe-i uneşte pe Paganini şi pe Stradivarius cu Alexandru Tomescu?

Ce-i uneşte pe Paganini şi pe Stradivarius cu Alexandru Tomescu?

Vineri, 16 noiembrie, la Sala Radio, melomanii vor avea bucuria reîntâlnirii cu celebrul violonist Alexandru Tomescu, care va reveni la unul dintre compozitorii săi preferaţi, Niccolò Paganini, evoluând alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller.

Alexandru Tomescu va interpreta, aşadar, Concertul nr. 2 în si minor pentru vioară şi orchestră semnat de Niccolò Paganini, un compozitor extrem de îndrăgit de violonişti de renume, întrucât determină atingerea unor deosebite performanţe de virtuozitate. Celebritatea Concertului nr. 2

aparţine finalului, în care un joc de clopoţei invită solistul la veritabile îndrăzneli în demonstraţiile sale sonore, asemenea focurilor de artificii.

Programul serii va mai oferi publicului alte două partituri îndrăgite: uvertura operei „Wilhelm Tell” – care face parte din ultima creaţie a lui Rossini şi este unul dintre cele mai des interpretate fragmente de operă din lume – şi Simfonia  a VII-a, compoziţie a lui Ludwig van Beethoven.

Dirijor pe axa Germania-România

O prezenţă deja constantă pe scena Sălii Radio, dirijorul Gerd Schaller şi-a început cariera colaborând cu Opera de Stat din Hanovra. Repertoriul său este extrem de bogat şi cuprinde atât lucrări din registrul simfonic, vocal-simfonic, cât şi de operă, incluzând o variată paletă
stilistică.

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonică de Cameră din Bamberg, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestrele Radio din München şi Budapesta, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Münich Bach Soloists, cu Opera de Stat din Braunschweig. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg. Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a dirijat Wozzeck de Alban Berg, Hérodiade de J. Massenet, Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Fedra de Johann Simon Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de Carl Goldmark a primit Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

Violonistul

Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe 4 continente şi peste 30 de ţări, Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pretutindeni publicul şi presa apreciază la superlativ personalitatea carismatică a artistului, profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale.

 Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale la concursuri de prestigiu, precum: Niccoló Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long – Jacques Thibaud (Franţa) sau George Enescu (România). În ultimii ani, tânărul violonist a fost invitat să se alăture pedagogilor celebri ai viorii în juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa sau România.

Un rol deosebit de important în formarea sa ca artist l-au avut profesorii săi, cei care l-au îndrumat, sprijinit şi inspirat de‑a lungul anilor: mama sa, prof. Mihaela Tomescu, maestrul Ştefan Gheorghiu, prof. Eduard Schmieder sau violonişti renumiţi, precum Ruggiero Ricci, Igor Oistrach sau Tibor Varga.

De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică, acordurile viorii tânărului român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées – Paris sau Metropolitan Arts Center – Tokyo, alături de orchestre de prestigiu conduse de dirijori celebri: Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach.

Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti, tânărul violonist are o intensă activitate muzicală la nivel naţional, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor din ţară. În calitatea sa de preşedinte al fundaţiei culturale „Remember Enescu”, Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea concursului internaţional de vioară „Remember Enescu”.

În mâinile tânărului artist se găseşte celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu din 1702, instrument de o inestimabilă valoare, ce face parte din patrimoniul naţional al României.     Text Box:  

Cele mai citite

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă