Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Brexit: Negociatorul-șef al UE se declară în favoarea unei prelungiri a discuțiilor

Negociatorul-şef al Uniunii Europene privind Brexit-ul, Michel Barnier, s-a declarat deschis unei scurte prelungiri a discuţiilor cu Londra privind ieşirea din blocul comunitar, relatează AFP, citată de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 02.09.2018 - 10:28

Până acum, este oficial prevăzut ca negocierile dintre Londra şi Bruxelles să se încheie până la un summit al liderilor ţărilor din UE la 18 octombrie.

„Ţinând cont de timpul necesar ratificării acordului ieşirii” Marii Britanii din UE „de către parlamentele britanic şi european, trebuie să încheiem negocierile până la mijlocul lunii octombrie”, a declarat Michel Barnier într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Este posibil. Noi avem nevoie nu de timp, ci de decizii politice”, a adăugat el, făcând referire la guvernul britanic.

Negocierile dintre Londra şi Comisia Europeană avansează extrem de greu în prezent, şi se profilează riscul unui Brexit fără acord, din cauza unor divergenţe care vizează în special relaţiile comerciale ale celor două blocuri, dar şi chestiunea frontierei irlandeze.

În faţa blocajului, cele două părţi încep să ia în considerare prelungirea discuţiilor.

Ministrul britanic responsabil cu Brexit-ul, Dominic Raab, a vorbit la rândul său miercuri despre „o marjă de manevră” în privinţa calendarului.

Ieşirea Marii Britanii din UE este programată pentru sfârşitul lunii martie 2019. Barnier a reiterat că UE este pregătită, în cazul unui acord semnat, să continue până la sfârşitul lui 2020 să trateze Marea Britanie ca ţară membră pentru a ajuta la tranziţie, însă fără ca Londra să aibă drept de vot în deciziile europene.

Comentarii

loading...