12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson, așteptat să viziteze Ucraina și să discute telefonic cu Putin

Boris Johnson, așteptat să viziteze Ucraina și să discute telefonic cu Putin

Boris Johnson urmează să ajungă într-o regiune din Ucraina săptămâna viitoare și are planificate și discuții cu Vladimir Putin, pe fondul temerilor legate de o posibilă invazie a Rusiei.

Premierul britanic este hotărât să „accelereze eforturile diplomatice” și să „intensifice descurajarea pentru a evita vărsarea de sânge” în zilele următoare, potrivit surselor guvernamentale. Boris Johnson are planificată o vizită în Ucraina în zilele următoare, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Ucraina și Rusia, care continuă să-și consolideze forțele la granița vecinului său.

Boris Johnson este așteptat în Ucraina zilele următoare

Partidul muncitoresc din Marea Britanie a susținut că Johnson „se joacă din urmă cu alți lideri mondiali” pentru a descuraja agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Secretarul din umbră al apărării, John Healey, a spus că guvernul a fost „paralizat de o mizerie creată de el” pe plan intern, în timp ce Johnson așteaptă raportul Sue Gray care urmează să fie publicat.

Tobias Ellwood, președintele comitetului restrâns de apărare al Comunelor, a declarat sâmbătă că tensiunile din Ucraina sunt „momentul nostru de criză cubaneză a rachetelor și nu trebuie să clipim”. Acesta a declarat pentru SkyNews că din perspectiva rusă, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a invada Ucraina, ceva ce Putin își dorește să facă de mult timp.

Premierul britanic va negocia cu Putin

Potrivit unui purtător de cuvânt din Downing Street, Boris Johnson va reitera necesitatea ca Rusia să facă un pas înapoi și să se angajeze diplomatic atunci când va vorbi cu președintele Putin săptămâna viitoare.

Aceasta vine după ce Johnson le-a cerut șefilor apărării și securității să ia în considerare alte opțiuni militare defensive în Europa. Premierul britanic va lua în considerare o serie de opțiuni pentru a descuraja agresiunea rusă în regiune, inclusiv noi desfășurari și întărirea apărării NATO după o întâlnire a Ministerului Apărării în acest weekend.

Între timp, Ministerul de Externe va anunța luni sancțiuni mai dure, ceea ce înseamnă că Regatul Unit poate viza interesele strategice și financiare ale Rusiei, în ciuda îngrijorărilor raportate ale SUA cu privire la amploarea banilor ruși „murdari” la Londra. Diplomații americani și-au exprimat îngrijorarea că orice sancțiuni impuse Rusiei din cauza potențialului conflict s-ar dovedi a fi ineficientă din cauza cantității mari de bogăție rusă din capitală, denumită și „Longrad”.

Posibila invazie a Ucrainei a alarmat Occidentul

Perspectiva unei iminente invazii ruse a Ucrainei a sporit alarma în regiune, amenințând să îi forțeze și mai mult pe cei 44 de milioane de locuitori ai țării în strânsoarea conflictului. Potrivit unei analize detaliate marca CNN, o mișcare a Kremlinului s-ar răspândi și dincolo de granița comună a celor două națiuni.

Experții sunt îngrijorați că ar putea introduce o nouă eră de incertitudine în Europa de Est, ar putea perturba lanțurile de aprovizionare și economia globală și ar putea forța o schimbare a influenței geopolitice care dăunează credibilității Occidentului. Cu toate acestea, temerile pot fi evitate.

Guvernul din Ucraina este acuzat că minimizează riscurile imediate ale unei invazii la scară largă, chiar dacă oficialii europeni și americani se luptă să găsească o soluție diplomatică a unui impas despre care administrația Biden avertizează că este extrem de aproape de război. Dacă va exista o incursiune, nu este sigur în ce mod se va manifesta, iar prezicerea intențiilor președintelui rus Vladimir Putin este un exercițiu notoriu de neînțelept, afirmă specialiștii.

„Orice război contemporan ar fi înfiorător”

„Orice război contemporan ar fi înfiorător, dar există gradări ale groazei”, a spus Nigel Gould-Davies, un fost ambasador britanic în Belarus, care este acum senior fellow pentru Rusia și Eurasia la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

Totodată, un răspuns din partea NATO este acum esențial pentru a determina cât de lung și de amploare ar fi impactul oricărei invazii. Cu toate acestea, Rusia continuă să își aducă din ce în ce mai mulți soldați la granița Ucrainei și a intensificat puterea militară. Ba mai mult, Belarus este acuzat că îi permite Rusiei să ajungă în Ucraina prin teritoriul său.

Specialistul Gould-Davies a declarat că „aceasta este cu ușurință cea mai gravă criză de securitate din Europa din anii 1980”. De asemenea, James Nixey, director al programului Rusia-Eurasia la centrul de gândire Chatham House din Londra, susține că Rusia și Occidentul s-au dezacordat atât de mult cu privire la viziunea asupra lumii și acel dezacord fundamental a fost ascuns de ani buni.

Johnson și Macron amenință cu repercusiuni pentru Rusia

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că țara va contribui la orice nouă desfășurare a NATO în urma unui atac, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că va exista un cost foarte mare dacă Putin va decide să atace. Dar „amploarea reacției globale depinde de amploarea inserției Rusiei în Ucraina”, a spus Nixey. El a adăugat că, deși mulți observatori sunt optimiști cu prudență că va fi evitat un război total, au existat erori și înainte.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă