17.2 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInternaționalBoris Johnson a plecat. Vine noul premier al Marii Britanii

Boris Johnson a plecat. Vine noul premier al Marii Britanii

Boris Johnson și-a dat marți demisia din funcția de prim-ministru britanic, punând capăt unui mandat tumultuos de trei ani și lăsându-i succesoarei sale, Liz Truss, o listă impresionantă de probleme de rezolvat, scrie Reuters.

Johnson, care a fost forțat să părăsească funcția de propriul Partid Conservator din cauza unei serii de scandaluri, a îndemnat țara să îl susțină pe succesorul său.

După ce a ținut un discurs de adio în fața Downing Street, el a părăsit Londra pentru a se deplasa în Scoția și a-și prezenta demisia reginei Elisabeta. De asemenea, Truss se va deplasa la castelul monarhului din nord-estul Scoției, unde i se va cere să formeze un guvern.

Truss, în vârstă de 47 de ani, are sarcina de a conduce Marea Britanie sub amenințarea unei recesiuni prelungite iminente și a unei crize energetice care amenință finanțele a milioane de gospodării și întreprinderi.

Planul ei de a stimula economia prin reduceri de taxe, oferind în același timp zeci de miliarde de lire sterline pentru a limita costurile energetice, a zguduit deja puternic piețele financiare, determinând investitorii să scadă lira sterlină și obligațiunile de stat.

“Asta este, oameni buni”, a spus Johnson în discursul său. “Ceea ce le spun colegilor mei conservatori, este timpul ca politica să se termine, oameni buni. Este timpul ca noi toți să o susținem pe Liz Truss, echipa ei și programul ei”.

Truss va fi al patrulea prim-ministru conservator în șase ani. Ea se confruntă cu cea mai recentă criză care a lovit Marea Britanie cu o mână politică mai slabă decât mulți dintre predecesorii săi, după ce l-a învins pe rivalul Rishi Sunak într-un vot al membrilor Partidului Conservator cu o marjă mai strânsă decât estimările, și cu mai mulți dintre parlamentarii săi susținându-l inițial pe rivalul său.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă