23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalBob Dylan rupe tăcerea, după două săptămâni. Cum comentează decizia de a...

Bob Dylan rupe tăcerea, după două săptămâni. Cum comentează decizia de a i se atribui Premiul Nobel pentru Literatură

Interpretul Bob Dylan a rupt tăcerea. la două săptămâni după anunțarea deciziei de a i se atribui Premiul Nobel pentru Literatură, și a comentat, pentru prima dată, acest eveniment, informează sâmbătă ziarul britanic The Guardian.

“Apreciez  extrem de mult această onoare. Vestea că voi primi Premiul Nobel m-a lăsat fără cuvinte”, a spus Bob Dylan, într-o convorbire cu Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat ziarului Daily Telegraph – primul de după anunțarea deciziei că e laureat Nobel – Bob Dylan a declarat că el “va participa la ceremonia de decernare a premiului, dacă acest lucru va fi posibil”.

În momentul în care a anunțat că Bob Dylan este laureat al Premiului Nobel, Sara Danius a comparat munca lui Bob Dylan cu activitatea marilor scriitori antici Homer și Sappho. Invitat să comenteze această comparație, Dylan a răspuns: “Cred că da, într-un fel. Unele dintre cântecele mele, Blind Willie, Hollis Brown, Joey, A Hard Rain, Hurricane și altele, cu siguranță au valoare homerică”.

Academia Suedeză a anunțat numele laureatului Premiului Nobel pentru Literatură la data de 13 octombrie, justificând decizia în favoarea lui Dylan prin faptul că acesta “a creat noi expresii poetice, în marea tradiție americană a cântecului”.

Bob Dylan a produs numeroase speculații din cauza tăcerii sale, în cele două săptămâni de la momentul în care s-a anunțat oficial că i s-a atribuit Premiul Nobel. Unul dintre comentarii a fost acela că ar fi “arogant”.


Citește și: Bob Dylan a fost etichetat drept „nepoliticos şi arogant” de către un membru al Comisiei care i-a acordat Nobelul

Conform presei suedeze, unul dintre membrii Academiei, Per Wastberg a luat atitudine față de poziția lui Dylan, precizând că dacă acesta va continua să nu se lase găsit, va da dovadă de “lipsă de politețe și de aroganță”. Academia Suedeză a precizat însă că aceste comentarii nu reflectă poziția oficială a instituției.


Dacă Bob Dylan continua să păstreze tăcerea, el ar fi intrat în istorie drept primul laureat care a decis să ignore pur și simplu decizia Academiei Suedeze de a-i acorda premiul. În cei 115 ani de când se acordă aceste premii, doar şase laureaţi au refuzat premiile: doi din proprie iniţiativă, iar patru forţaţi de regimurile în care trăiau.

Doi chimişti germani, Adolf Butenandt şi Richard Kuhn, şi un medic, Gerhard Domagk, au fost forţaţi de regimul lui Hitler să renunţe la premiile Nobel decernate în anii 1938 şi 1939.

În 1958, Boris Pasternak a refuzat Premiul Nobel din cauza fricii de represalii din partea Uniunii Sovietice. În replică, Academia Suedeză a refuzat să accepte gestul lui Pasternak, precizând că „acest refuz nu denaturează în nici un fel validitatea premiului”. Cu toate acestea, decernarea Nobelului pentru literatură nu a mai avut loc în acel an, ci abia în 1989, când fiul lui Pasternak a acceptat premiul în numele tatălui său.

În octombrie 1964, Academia Suedeză i-a oferit lui Jean Paul Sartre Premiul Nobel pentru literatură, chiar dacă scriitorul francez ceruse printr-o scrisoare retragerea sa de pe lista de nominalizați. Astfel, Sartre s-a văzut nevoit să refuze faimoasa distincție, motivând că „scriitorul nu trebuie să accepte să fie transformat într-o instituție, chiar dacă acest lucru se întâmplă în modul cel mai onorabil”.

Premierul vietnamez, Le Duc Tho, a refuzat să împartă premiul Nobel pentru pace pe anul 1973 cu americanul Henry Kissinger, motivând că atât timp cât nu e cu adevărat pace în ţara lui, nu poate accepta Nobelul.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă