Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O bulă speculativă

Bitcoin, „vedeta monedelor virtuale”, o piramidă Ponzi

Directorul general al Băncii pentru Reglementări Internaţionale (BRI), Augustin Cartens, recomandă băncilor centrale să regleze folosirea criptomonedelor pentru conversia lor în monede reale.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 11.02.2018 - 20:46

Bitcoin, concepută inițial ca un sistem alternativ de plată pentru a scăpa de orice intervenţie guvernamentală, a dezvoltat caracteristicile unei bule speculative, ale unei piramide Ponzi, și a unei „catastrofe de mediu”, a explicat şeful BRI la o conferinţă organizată de Bundesbank, Banca Centrală germană.

BRI, ce reuneşte 60 de bănci centrale, susține că „bula speculativă” a vizat creşterea extravagantă a cursurilor în 2017, urmată de o prăbuşire cu peste 50% în ultimele săptămâni. „Piramida Ponzi” face referire la acel sistem de escrocherie în care nou-veniţii finanţează câştigurile primilor investitori, ştiind că bitcoin nu reprezintă sau nu este legat de nicio realitate sau bogăţie economică în sine.

În ce priveşte „catastrofa pentru mediu”, este vorba despre consumul monstruos de energie pentru necesarul calculelor pentru stabilirea cursului bitcoin.

Cursul bitcoin este în cădere liberă şi după ce a atins 20.000 dolari la finele anului, în la 5 februarie a căzut sub 6.000 dolari şi continuă să scadă.

„Ascensiunea fulgerătoare a monedelor virtuale, electronice, nu trebuie să ne facă să uităm locul important pe care îl ocupă Băncile Centrale ca depozitare a încrederii publicului”, a mai declarat Cartens.

Comentarii

loading...