27.1 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalBelgia: Justiţia amână examinarea mandatelor de arestare împotriva a trei foşti lideri...

Belgia: Justiţia amână examinarea mandatelor de arestare împotriva a trei foşti lideri catalani

Audierea prevăzută în cursul dimineţii, cu uşile închise, în Camera de consiliu a tribunalului neerlandofon din Bruxelles, a fost amânată pentru 16 mai, la cererea Parchetului.

‘Nu putem discuta despre acest dosar fără informarea pe care vrem s-o obţinem din Spania’, a explicat pentru presă Ine Van Wymersch, purtătoare de cuvânt a Parchetului din Bruxelles.

Aceste noi cereri de extrădare, înaintate la 23 martie, îi vizează pe Meritxell Serret, Anton Comin şi Lluis Puig, foşti membri ai executivului regional catalan destituit în octombrie 2017 după tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei.

Cei trei s-au predat autorităţilor belgiene la 5 aprilie şi, după audierea lor de către un judecător de instrucţie, au fost puşi în libertate condiţionată.

Anton Comin, fost ministru al sănătăţii, este urmărit de justiţia spaniolă pentru ‘rebeliune’, infracţiune pasibilă de 30 de ani de închisoare.

Pe lângă fostul şef al guvernului regional, Carles Puigdemont, urmărit şi el pentru ‘rebeliune’ şi aflat acum sub supraveghere judiciară în Germania, patru ex-miniştri catalani s-au exilat în Belgia la 30 octombrie, la scurt timp după punerea sub tutelă a Cataloniei de către Madrid.

Pe teritoriul belgian se mai află doar trei, întrucât Clara Ponsati este în libertate condiţionată în Scoţia, unde predă la o universitate.

Primele mandate de arestare care i-au vizat pe ex-miniştrii catalani au fost emise de Madrid la 3 noiembrie, dar au fost retrase brusc o lună mai târziu, atunci când justiţia belgiană începuse examinarea lor, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Un incendiu a izbucnit la acoperişul unui restaurant din Parcul “Nicolae Romanescu” din municipiul Craiova

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au intervenit luni pentru a stinge un incendiu izbucnit la acoperișul unui restaurant situat...

Congresul Mondial al Ucrainenilor s-a desfășurat la București. Ucraina cere să fie invitată în NATO chiar în anul 2024

Congresul Mondial al Ucrainenilor (UWC), organizație care îi reprezintă pe ucrainenii din întreaga lume, și-a desfășurat lucrările la București, iar președintele UWC, Paul Grod,...

Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în...
Ultima oră
Pe aceeași temă