13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalBalet în sala de cinema

Balet în sala de cinema

Cine a putut vedea acel show grandios are ce povesti nepoţilor cu atât mai mult cu cât în ”rolul” principal a dansat balerinul favorit al lui Bejart, Gil Roman, cel care avea să fie, după moartea marelui coregraf, continuatorul lui şi ”moştenitorul” companiei cu sediul la Lausanne.

Pe rând apoi au venit la întâlnirea anuală cu cel mai select public din Capitală Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Cullberg Ballet, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu cu Baletul Naţional din Chile şi Alonzo King Lines Ballet din San Francisco şi mulţi alţii.

Invitaţii din acest an ai „Întâlnirilor JTI“ sunt artiştii companiei de dans Vortice, creată în 2001 de coregrafii Cláudia Martins şi Rafael Carriço. De-a lungul anilor, Vortice a devenit una dintre cele mai prestigioase trupe de balet din Portugalia, cu numeroase premii pe plan internaţional.

Pentru că la ediţiile anterioare Sala Mare a Teatrului Naţional sau chiar Sala Palatului s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru iubitorii dansului pentru prima dată, spectacolele din cadrul „Întâlnirilor JTI“ vor putea fi urmărite în transmisiune directă, în sălile de cinema din Băneasa Shopping City. Iubitorii dansului, care nu au mai găsit bilete la ”Dracula” şi ”Soliloquy”, cele două spectacole prezentate de compania portugheză Vortice Dance Company, pe 16, respectiv 19 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti, vor putea urmări reprezentaţiile în direct, la cinema.

Dracula, personaj de balet

Compania de dans Vortice a fost creată în 2001 de coregrafii Cláudia Martins şi Rafael Carriço. Absolvenţi ai Escola Superior de Dança în domeniul reprezentaţiei scenice şi bursieri în cadrul programului „Erasmus”, la Hoggenschool Dansacademie Tilburg, în Olanda, cei doi artişti şi-au dezvoltat activitatea în sfera dansului contemporan. De-a lungul anilor, Vortice Dance Company a devenit una dintre cele mai prestigioase trupe de balet din Portugalia, cu numeroase premii internaţionale printre care Premiul Publicului, în 2002, la a patra ediţie a Concursului de Balet şi Dans Modern din Japonia, înmânat de Alteţa Sa Printul Takamado şi de Maia Plisetskaya sau Premier Prix Professionnel la concursul Printemps de la Danse din Elveţia, în 2001.
Pentru ”Dracula”, primul spectacol prezentat, cei doi coregrafi au folosit mai multe surse de inspiraţie, de la volumul semnat de Bram Stoker, până la legende sau mituri. „Suntem făcuţi din carne şi sânge, amestecaţi în jocuri de dominare şi supunere. Substanţa din care suntem creaţi reprezintă natura noastră, dar şi cea mai mare slăbiciune a noastră. Şi, sub imperiul slăbiciunii, cedăm, adesea mult prea uşor, tentaţiei”, declara Cláudia Martins şi Rafael Carriço.
”Soliloquy – Despre Ţara Minunilor” e un spectacol de cu totul altă factură şi prezentare. Aşa cum declară cei doi artişti, „Soliloquy” vorbeşte despre situaţii din viaţa de zi cu zi, în faţa cărora reacţionăm într-un mod intuitiv şi asemănător. Inevitabila moarte, singurătatea, sentimentele, toate acestea nu ar deveni fatale dacă am şti pur şi simplu să ascultăm. ”

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă