26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalAu izbucnit ciocniri între Armenia și Azerbaidjan asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabakh

Au izbucnit ciocniri între Armenia și Azerbaidjan asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabakh

Autoritățile din Nagorno-Karabakh, o regiune preponderent etnică armeană din Azerbaidjan care și-a declarat independența în 1991, au anunțat, de asemenea, legea marțială și au mobilizat populația masculină după ciocniri pe care cele două părți și le-au reproșat reciproc.
 
Armenia a declarat că Azerbaidjanul a efectuat un atac aerian și de artilerie asupra Nagorno-Karabakh, iar Azerbaidjanul a răspuns că a răspuns bombardamentelor armene.
 
Activiștii armeni pentru drepturile omului au declarat că doi civili, o femeie și un copil, au fost uciși de bombardamentele azere. Baku a declarat că un număr nespecificat de civili azeri au fost uciși și șase au fost răniți, iar Nagorno-Karabakh a transmis că 10 dintre angajații săi militari au fost uciși.
 
Ministerul rus de externe, mediator în decenii de conflicte între Armenia creștină majoritară și în principal Azerbaidjanul musulman, a cerut ambelor părți să înceteze imediat focul și să poarte discuții.
 
Cele două țări sunt de mult în dezacord cu Nagorno-Karabakh, care s-a desprins de Azerbaidjan într-un conflict care a izbucnit în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice.
 
Deși s-a convenit o încetare a focului în 1994, Azerbaidjanul și Armenia se acuză frecvent, reciproc, de atacuri în jurul Nagorno-Karabakh și de-a lungul frontierei separate azero-armene.
 
Conflictul a îngrijorat parțial țările occidentale și regionale, deoarece ar putea provoca instabilitate în Caucazul de Sud, care servește drept coridor pentru conductele de transport de petrol și gaze către piețele mondiale.
 
DECLARAȚII APRINSE
 
Ministerul Apărării din Armenia a declarat că trupele sale au distrus trei tancuri și au doborât două elicoptere și trei vehicule aeriene fără pilot ca răspuns la un atac asupra unor ținte civile, inclusiv capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert.
 
“Răspunsul nostru va fi proporțional, iar conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă întreaga responsabilitate pentru situație”, a declarat ministerul într-o declarație transmisă ministrului de externe.
 
Primul ministru armean Nikol Pashinyan a scris pe Twitter: „Rămânem puternici lângă armata noastră pentru a ne proteja patria de invazia azerilor”.
 
Azerbaidjanul a negat declarația ministerului armean al apărării, spunând că are „un avantaj complet asupra inamicului de pe front” și a acuzat forțele armene de lansarea unor atacuri „deliberate și vizate” de-a lungul liniei frontului.
 
„Ne apărăm teritoriul, cauza noastră este corectă!” Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a spus într-un discurs adresat națiunii.
 
Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că unii civili au fost uciși, dar nu au dat niciun număr de morți.
 
Cel puțin 200 de persoane au fost ucise într-o izbucnire a conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan în aprilie 2016. Există frecvente bătălii și cel puțin 16 persoane au fost raportate ucise în timpul ciocnirilor din iulie, anul acesta.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...

Litoralulromanesc.ro: Peste 70.000 de turiști au ales litoralul pentru vacanța de 1 Mai și Paște. Mamaia, Costinești și Vama Veche – stațiunile cele mai...

Litoralul autohton a fost una dintre destinațiile cele mai căutate de români în vacanța de 1 Mai și Paște, peste 70.000 de turiști alegând...

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă