Într-o serie de postări în limbile persană şi engleză, Nasim Najafi Aghdam, care avea 39 de ani, a crticat platforma YouTube, deţinută de compania Google, membră a trustului Alphabet Inc.
Femeia de origine iraniană a deschis focul marţi după-amiază (în cursul nopţii de marţi spre miercuri, ora României) la sediul YouTube, în orăşelul San Bruno, situat în statul California. A rănit trei persoane, după care s-a sinucis, au stabilit anchetatorii.
„Se pare că suspecta era furioasă din cauza politicilor şi practicilor YouTube. Acesta pare a fi motivul atacului”, a anunţat miercuri seară Ed Barberini, şeful Poliţiei din San Bruno, citat de site-ul agenţiei Reuters.
Nasim Aghdam avea 39 de ani şi a criticat deseori reţeaua YouTube, care ar fi „devalorizat” unele canale. Mai mult, atacatoarea a suspectat că platforma o „sabotează” şi acesta ar fi motivul pentru care are mai puţine vizualizări la clipurile video.
Aghdam era implicată într-un fel de discurs politic acid, scrie Business Insider. „Fiţi atenţi! Dictatura există în toate ţările, sub toate formele!”, avertiza aceasta pe un site.
Pe de altă parte, contul ei de Instagram avea 16.000 de urmăritori, înainte să fie închis. „Pe YouTube nu există o oportunitate egală de creştere, vei creşte doar dacă vor ei!”, a mai comentat femeia care a deschis focul la sediul YouTube.
Înainte de a pune la cale actul violent, Aghdam, rezidentă în San Diego, s-a deplasat din California de Sud în San Bruno. Femeia a rănit trei oameni şi apoi s-a sinucis, folosind un pistol. O a patra persoană a suferit răni care nu au fost provocate de arma respectivă. Marţi, anchetatorii au presupus că incidentul armat a avut loc după o ceartă între femeia respectivă şi iubitul ei, care lucrează la YouTube. Aceasta nu ar fi avut legătură cu nicio reţea teroristă internaţională.
Ulterior, poliţia din San Bruno a prezentat o declaraţie, în care arată că investighează în continuare motivaţia acestui act criminal. „Nu există niciun indiciu care să arate că agresoarea le cunoştea pe victimele respective sau că a vizat pe cineva în special”, au declarat poliţiştii.
Mai multe surse din presa americană au precizat că Aghdam a dispărut cu câteva zile înainte de atacul asupra sediului YouTube. De exemplu, Mercury News, o publicaţie din San Jose, a scris că tatăl femeii, Ismail Aghdam, s-a plâns că femeia era tristă.
„Ea a spus că YouTube „a oprit totul” şi era foarte furioasă”, a declarat Ismail Aghdam