3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInternaționalAtac cu bombă cu 8 morți în zona de securitate creată de...

Atac cu bombă cu 8 morți în zona de securitate creată de Erdogan în Siria

Ministerul a transmis că atacul cu bombă, pentru care este blamată miliţia kurdă YPG, a avut loc la sud-est de oraşul Tel Abyad, pe care Turcia l-a capturat într-o ofensivă militară care a început în urmă cu o lună.

Turcia a stopat înaintarea armatei sale după ce a încheiat acorduri cu SUA şi Rusia privind retragerea YPG la cel puţin 30 km faţă de graniţa Siriei cu Turcia. 

Satul Suluk, unde a avut loc explozia de duminică, se află la 10 km de graniţă. Un camion de mici dimensiuni a explodat în faţa unei brutării.

Soldaţii turci şi luptătorii rebeli sirieni au început incursiunea de a elibera regiunea de la graniţă de forţele YPG, pe care Ankara le consideră grup terorist din cauza legăturilor cu militanţii kurzi din sud-estul Turciei.

Ofensiva a fost criticată la nivel internaţional de teama că ar putea submina eforturile de a preveni ca Stat Islamic să revină în Siria şi că ar putea declanşa o nouă criză umanitară în ţara aflată de opt ani în război. 

YPG a avut rol principal în Forţele Democrate Siriene, principalul aliat al Washingtonului în lupta împotriva Stat Islamic în Siria. Preşedintele american Donald Trump a anunţat recent retragerea trupelor, decizie criticată în Statele Unite deoarece este văzută ca o undă verde pentru incursiunea Turciei.

Recep Erdogan a spus că Moscova şi Washington au eşuat în a-şi ţine promisiunile din acordul de luna trecută, retragerea YPG de la graniţă, şi a adăugat că Turcia poate relua ofensiva dacă termenii nu sunt îndepliniţi. 

Miercuri, el urmează să se întâlnească du Trump, după ce sâmbătă a discutat telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de decorare cu ocazia Zilei Naționale. Un nou înalt oficial a fost distins

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare, cu prilejul Zilei Naţionale a României, între cei decoraţi numărându-se noul şef al...

De azi intră în vigoare Sistemul de Garanție – Returnare. Ce presupune

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem...

USR cere ajutor de la Bruxelles în cazul lui Cîțu, Voiculescu și Mihăilă

USR atrage atenția Comisiei Europene asupra acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă