5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalAsalt naval și aerian asupra Siriei la jumătatea lunii aprilie

Asalt naval și aerian asupra Siriei la jumătatea lunii aprilie

 
Președintele Trump a anunțat „o decizie majoră” privind Siria, iar aceasta, conform serviciilor secrete, nu se referă la un „simplu” atac cu rachete Tomahawk asupra bazei siriene de unde au plecat avioanele cu încărcătură chimică, așa cum s-a întâmplat anul trecut, după atacul chimic din Khan Sheikhoun comis de regimul Assad.

Trump discută cu aliații săi, în special cu Franța, Marea Britanie și Israelul, care deja a executat un atac asupra bazei aeriene T-4 din Siria, soldat cu 14 morți, dintre care șapte militari iranieni, pentru un asalt aerian și naval asupra trupelor pro-Assad.

    Mișcări de trupe

Distrugătorul USS Donald Cook se poziționează pe coasta de est a Mediteranei. Grupul de asalt USS Iwo Jima se află în Marea Arabiei, la câteva zile distanță de locul viitoarei acțiuni, iar portavionul Harry S. Truman a plecat miercuri spre Mediterana, unde va ajunge săptămâna viitoare.

Portavionul francez Charles de Gaulle-R 91 se află în reparații, dar Parisul a trimis deja avioane și elicoptere de luptă la bazele americane din Siria, iar 350 de parașutiști francezi și-au încheiat exercițiile comune pe USS George HW Bush.

Marți, premierul britanic, Theresa May, a avut o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate  Națională, declarând că discută în permanență cu aliații americani și francezi cu privire la răspunsul pe care îl vor da la „atacul barbar petrecut în Douma”.

Cel mai probabil, conform estimărilor militare, atacul aliaților se va petrece în a doua jumătate a lunii aprilie, când forțele coaliției vor fi pe poziții.

     Turcia, de partea aliaților NATO

Rusia, care a negat toate atacurile chimice comise de Assad, și Iranul au încercat să adopte o poziție comună împreună cu Turcia, împotriva acuzațiilor „Occidentului”. Însă președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care este împotriva regimului criminal al lui Assad, deși cooperează în Siria cu Rusia și Iranul, a adoptat poziția aliaților săi din NATO, declarând că „cei care au comis presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma vor plăti un preţ mare”.

„Îi blestem pe cei care au comis acest masacru. Indiferent cine ar fi, vor plăti un mare preţ. Lupta noastră va continua până când toţi teroriştii vor fi anihilaţi”, a declarat Erdogan, în linie cu declarațiile lui Donald Trump.

Pentru că nu s-a aliniat poziției Rusiei, provincia siriană Idlib, care intră sub controlul Turciei, a fost atacată luni de milițiile pro-Assad. La ultima întâlnire de la Ankara, privind Siria, președintele Iranului s-a certat la cuțite cu Erdogan, cerându-i acestuia să predea provinciile eliberate de teroriști regimului Assad. Vladimir Putin nu i-a putut calma. Acum, imediat după declarațiile lui Erdogan, Putin i-a cerut să predea provinciile din nordul Siriei, controlate de Turcia, regimului Assad.

O serie de organizaţii umanitare şi asociații medicale au anunțat că cel puțin 70 de persoane au murit prin asfixiere în Douma şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spumă), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit unor surse de la faţa locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter.

Oraşul sirian Douma este ultima redută a grupării Jaish al-Islam din regiunea Ghouta de Est, unde forţele regimului sirian au efectuat bombardamente continue și o asediază de ani de zile, provocând un dezastru umanitar. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă