19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalArtiștii și consumerismul

Artiștii și consumerismul

 

Cea mai mare scenă a țării a inițiat un proiect dedicat creatorilor aflați la început de drum. În cadrul programului „9G la TNB“, pe 5 noiembrie, la ora 20.00, sunteți invitați la Sala Mică a Naţionalului, la spectacolul „Ziua în care nu se cumpără nimic“, de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru.

„S-a ieşit mult în stradă în ultimii ani. Criza economică şi măsurile de austeritate, Roşia Montană şi Raed Arafat au scos în stradă zeci de mii de români, tineri, vârstnici, hipsteri şi corporatişti, oameni de stânga şi de dreapta.

Este esenţial să se înţeleagă cât de important este într-o societate democratică dreptul la libera exprimare şi dreptul la protest. Nu pot sublinia îndeajuns acest aspect. Este la fel de important însă, cred eu, îndemnul la informare şi la toleranţă. Pentru că deraieri psihotice de tipul atacurilor armate din şcoli, malluri şi alte spaţii publice civile se datorează poate şi lipsei de educaţie şi încrâncenării unilaterale”, a spus regizorul Horia Suru.

Kim Atle Hansen este dramaturg, actor şi activist norvegian, autor al mai multor piese de teatru tratând probleme ale societăţii actuale. Este angajat al Norske Theater din Oslo, „Ziua în care nu se cumpără nimic” fiind piesa lui cea mai cunoscută, montată până acum în Anglia, Brazilia, Italia, America şi Rusia.

Montarea lui Horia Suru ”Ziua în care nu se cumpără nimic” este un spectacol proaspăt, care ia pulsul generaţiei tinere într-un mod curajos şi asumat. Încărcat de mesaje esenţiale desprinse din scena socială, politică şi economică actuală, „Ziua în care nu se cumpără nimic” vorbeşte despre schimbarea care începe de la individ, făcând apel la umor (fără a aluneca în sarcasm), la activism (fără a împinge spre extremism) şi la soluţii artistice contemporane, efervescente, de sunet, decor şi design.

Petra (Ilinca Hărnuţ) şi Andrei (Rolando Matsangos) vor să atragă atenţia asupra consumerismului şi a exploatării muncitorilor din lumea a treia. Kati (Cristina Găvruş) şi Irina (Olivia Alexandra Niţă) vor să devină vedete cântând la un eveniment de salvare a planetei. Toma (Andrei Morariu) şi Petru (Emil Măndănac) vor să protesteze pentru a îmbunătăţi condiţiile din azilul de bătrâni în care lucrează. Ana (Simona Cuciurianu) vrea să fie mai mult decât o simplă vânzătoare într-un magazin de haine. Drumurile lor îi duc la mall. Această vizită le va schimba vieţile. Pe scurt, acesta este un spectacol despre tineri, despre implicarea politică şi socială, despre naivitate şi principii.

Tinerii la Național

„9G la TNB“` este un program derulat prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” şi se adresează tinerilor creatori de teatru. Programul „9G“ se desfăşoară la Sala Mică, spaţiu destinat exclusiv tinerilor artişti.

În urma unui concurs de proiecte, la care au fost înscrise 42 de titluri, şapte dintre ele au intrat în repetiţii: ”Copii de aruncat”, după romanul lui Ryu Murakami, dramatizat şi regizat de Doru Drăgoi; ”ActOrchestra – teatru muzical care nu e musical”, regia Horia Suru; ”DISTOPIE.Shakespeare.REMIX”, regia Catinca Drăgănescu; ”Dragoste în patru tablour” de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Morar; ”Organic” după ”Inutil” de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri; „Piesă pentru frate şi soră“ de Tennessee Williams, în regia lui Iris Spiridon. ”ActOrchestra”, ”DISTOPIE.Shakespeare.REMIX” și ”Ziua în care nu se cumpără nimic” sunt deja în repertoriul teatrului, în cadrul Stagiunii Tinerilor la TNB, iar alte trei proiecte (”Piesă pentru frate şi soră”, ”Dragoste în 4 tablouri”, ”Organic”) sunt în lucru, urmând ca, după o serie de repetiţii cu public, consiliul artistic al teatrului să decidă titlurile care vor fi incluse în repertoriul Sălii Mici.  

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă