21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInternaționalArmenia susține că Azerbaidjanul atacă enclava Nagorno-Karabah, unde se află pacificatori ruși

Armenia susține că Azerbaidjanul atacă enclava Nagorno-Karabah, unde se află pacificatori ruși

Armenia susține că Azerbaidjanul atacă enclava Nagorno-Karabah, anunță agenția de presă oficială a Rusiei, TASS.

Enclava menționată face parte din teritoriul azer dar are populație majoritar armeană. Această enclavă este în centrul unei vechi dispute între Armenia și Azerbaidjan. În Nagorno-Karabah sunt staționați militari ruși care acționează, teoretic, drept pacificatori.

„Pătrunderea forțelor azere în Nagorno-Karabah, în zona de responsabilitate a contingentului de pacificatori ruși, continuă. Sperăm ca pacificatorii ruși să ia măsuri concrete pentru a stopa această incursiune a trupelor azere”, a anunțat Ministerul de Externe al Armeniei. Rusia anunța, anterior, că ofensiva azerilor a început la 26 martie.

Această enclavă cu populație armeană generează unul dintre conflictele înghețate din zona Mării Negre. Acum doi ani, în toamna anului 2020, Armenia și Azerbaidjanul au ajuns chiar la război. Armenia a fost susținută de Rusia iar azerii au primit sprijin din Turcia. Bazându-se pe armamentul modern primit din Turcia, mai ales drone, războiul a fost câștigat, practic, de Azerbaidjan, care a obținut un tratat de pace considerat umilitor de către armeni.

Tratatul de pace a fost semnat, la sfârșitul anului 2020, de președinții Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului. Din acel moment, în enclava cu populație armeană sunt staționați militari ai Rusiei.

Acum două luni, președintele Armeniei a demisionat. Demisia a intervenit în urma conflictului dintre șeful statului, Armen Sarkissian, și cel al guvernului, Nikol Pashinyan. Acesta din urmă fusese socotit vinovat de pierderea războiului cu Azerbaidjanul.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă