21.9 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaArmele rusești conțin piese fabricate în Occident

Armele rusești conțin piese fabricate în Occident

O investigație a fost lansată de Guvern după ce componente de fabricație britanică au fost folosite în sistemele de arme desfășurate de Rusia în Ucraina.

Inspecțiile trusei abandonate lăsate în urmă de forțele lui Vladimir Putin au dezvăluit o dependență profundă față de piesele fabricate în Occident, potrivit cercetărilor de teren efectuate de academicieni de la Institutul Regal al Serviciilor Unite (Rusi).

Spre exemplu, s-a descoperit că un sistem de bruiaj mobil Borisoglebsk-2 conține componente sofisticate fabricate în Marea Britanie, SUA, Germania, Coreea de Sud, Taiwan, Țările de Jos.

Piesele din Marea Britanie au inclus mai multe tranzistoare de înaltă frecvență, exemple de așa-numite electronice „cu dublă utilizare” care pot fi folosite atât în ​​scopuri militare, cât și civile.

Întreprinderilor li s-a interzis să exporte tehnologii cu dublă utilizare în Rusia de la izbucnirea conflictului din Ucraina. Nu există nicio sugestie că furnizorii britanici au încălcat cu bună știință regulile.

Cu toate acestea, experții și-au exprimat îngrijorarea că piesele și armele de mare valoare ar putea continua să curgă în Rusia dacă sunt vândute în țări precum India, care este văzută ca o rută majoră de contrabandă pentru Kremlin. Kremlinul folosește companii-paravan, intermediari și chiar șantaj pentru a obține ceea ce are nevoie, au spus aceștia. Într-un alt caz, se crede că au folosit Roscosmos, agenția spațială rusă, ca o modalitate de a cumpăra piese de înaltă tehnologie pentru armată.

Cercetătorii au spus: „Deși armele rusești sunt pline de componente fabricate occidental, nu este clar dacă companiile care le produc știau că armata rusă este utilizatorul final. Multe componente sunt tehnologii cu dublă utilizare”.

„Mai mult, există nenumărate companii cu sedii în întreaga lume, inclusiv în Republica Cehă, Serbia, Armenia, Kazahstan, Turcia, India și China, care își vor asuma riscuri considerabile pentru a îndeplini cerințele rusești de aprovizionare.”

Având în vedere acestea, poate impune guvernului Regatului Unit să restricționeze exportul de articole cu dublă utilizare în țări terțe, cum ar fi India, dar că acest lucru riscă o reacție diplomatică.

În ziua în care raportul lor a fost publicat, miniștrii au anunțat că vor facilita acordurile de export de arme cu New Delhi, în încercarea de a încuraja o cooperare mai strânsă în domeniul apărării cu guvernul primului ministru Narendra Modi.

Domnul Reynolds a spus că relația Indiei cu Rusia este, de asemenea, „foarte complicată”, deoarece se bazează pe Moscova pentru aprovizionarea cu echipamente pentru propria sa armată mare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

  

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din PNRR din cauza jaloanelor neîndeplinite

România a pierdut temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform surselor...

Disecția unui cadavru politic – Victor Ponta

În folclorul românesc există o expresie: „Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”. O expresie care nu-și are însă aplicativitate și în...

Erling Haaland a devenit golgheterul all-time al Norvegiei!

Erling Haaland, atacantul norvegian de 24 de ani, a scris istorie recent, devenind golgheterul all-time al naționalei Norvegiei. În meciul din Liga Națiunilor, Norvegia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă