14.7 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInternaționalAproape 250 de persoane au fost arestate în Etiopia după lovitură de...

Aproape 250 de persoane au fost arestate în Etiopia după lovitură de stat eșuată

Aproape 250 de persoane au fost arestate în capitală Etiopiei, Addis Abeba și orașul Bahir Dar, după ce o încercare de lovitură de stat a fost înfrântă, a fost declarat joi, de către compania de stat etiopiană.

Radiodifuzorul de stat nu a mai dat detalii despre cine a fost arestat sau când. Dar un partid din regiunea nordică – Mișcarea Națională din Amhară (NAMA) – a spus anterior că 56 dintre membrii săi au fost reținuți miercuri în Addis Abeba.

Etiopia a fost marcată de atacurile duble la sfârșitul săptămânii din Addis Abeba și orașul Bahir Dar în care a fost ucis șeful de personal al armatei, președintele regiunii și alți trei oficiali de rang înalt.

Violența, despre care guvernul declară că face parte dintr-un complot al unui general necinstit și miliția lui de a prelua Amhară, a expus modul în care tensiunile etnice amenință agenda de reformă a premierului Abiy Ahmed.

Primul ministrul Etiopiei de 42 de ani, a câștigat laude în străînătate pentru deschiderea uneia dintre cele mai închise națiuni ale continentului, dar analiștii declară că schimbările rapide au alimentat incertitudinea și insecuritatea.

Că urmare, partidele etnocentrice precum NAMA câștigă un sprijin sporit, iar retorică lor declanșează violențe interetnice serioase, a declarat Crisis Group, săptămâna această.

De la fondarea să anul trecut, NAMA a apărut că un rival al partidului Amhară din coaliția de guvernământ, care a deținut puterea în Etiopia din 1991. NAMA a condamnat violența în week-end și neagă orice legătură cu această.

Purtătorul de cuvânt al partidului, Christian Tadele, a declarat pentru Reuters că a primit, de asemenea, rapoarte privind arestarea unor cetățeni din Amhară și în patru orașe din regiunea Oromia. Acestea, precum și arestările membrilor de partid “au fost comise împotriva lui Amharas din cauza identității lor”, a spus el fără a elabora.

Cele mai citite

O prietenie bănoasă! Beniamin Rus a monopolizat licitațiile din Bihor

În județul Bihor se derulează o frăție extrem de profitabilă între mult prea lăudatul bun gospodar Ilie Bolojan și afaceristul Beniamin Rus. Au trecut...

Megogo, un nou serviciu de streaming pe piața din România

În România a fost lansat MEGOGO, un serviciu media internațional pentru întreaga familie, care funcționează din 2011 în 15 țări din Europa de Est,...

Gigi Becali contestă amenda UEFA: „Mă duc la TAS”

După ce UEFA l-a amendat cu 30.000 de euro pentru că a pariat pe meciul Nordsjelland – FCSB, din Conference League, Gigi Becali a...
Ultima oră
Pe aceeași temă