12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternațional„Apele tac“, cel mai premiat scurtmetraj românesc

„Apele tac“, cel mai premiat scurtmetraj românesc

După succesul înregistrat la Santa Fe Independent Film Festival, unde a fost laureat al premiului pentru Cel mai bun film, la Zubroffka (Polonia), unde a câştigat două premii, „Apele tac“, filmul Ancăi Miruna Lăzărescu, laureatul premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2012, a reuşit să adune nu mai puţin de 75 de premii naţionale şi internaţionale, devenind astfel cel mai premiat scurtmetraj românesc.

 Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2011 şi spune povestea a doi prieteni, care, în 1986, vor să fugă din ţară trecând Dunărea înot.  Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase în urmă soţia. Produs de Filmallee (Germania) şi de Strada Film, scurtmetrajul îi are pe afiş pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi pe Patricia Moga.

„Apele tac“ nu a primit doar confirmarea criticilor şi a publicului, ci şi a presei din toată lumea:

Apele tac este o producţie perfectă şi convingătoare, respectă trendurile noului cinema, fiind în acelaşi timp complet diferită. Este grandios într-un stil non-comercial, o minune pe care o poţi întâlni o dată în viaţă“, scrie Süddeutsche Newspaper, din Germania.

Scenariul este semnat de Anca Miruna Lăzărescu, imaginea de Christian Stangassinger şi montajul de Dan Olteanu.

Regizorul

Anca Miruna Lăzărescu este regizor şi scenarist. A început studiile de film în Germania, în 2000, unde a lucrat la mai multe scurtmetraje şi documentare. Şi-a petrecut o perioadă de studii în Los Angeles, unde  a făcut asistenţă la câteva episoade ale serialului de comedie „Scrubs“ şi a lucrat pentru CNN Entertainment.

„Apele tac“ este filmul ei de absolvire a Universităţii de Televiziune şi Film din München.

În prezent  lucrează la filmul ei de debut, „ 68“, care a primit deja premii de dezvoltare din partea FFA (Federal Funding), la Balkan Fund la Thessaloniki International Film Festival,  la Torino Film Lab şi MEDIA Funding. De asemenea, a primit finanţare pentru producţie  în cadrul FFF-Bayern (Bavarian Film Funding) şi este produs de aceleaşi companii care au produs „Apele tac“: Filmallee şi Strada Film.   

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă