Antonio Guterres candidează pentru un nou mandat de Secretar General al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat de cinci ani, care se va întinde în perioada 2022-2026.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 11.01.2021 - 20:52

În vârstă de 71 de ani, Antonio Guterres a anunţat preşedinţia Adunării Generale şi a Consiliului de Securitate că este disponibil pentru un al doilea mandat ca secretar general al ONU dacă aceasta este voinţa statelor membre, a declarat purtătorul său de cuvânt în briefingul său de presă cotidian.

Potrivit unor diplomaţi, Guterres i-a anunţat vineri pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în privinţa dorinţei sale, în cadrul unui dejun organizat la sediul misiunii Chinei la ONU.

Este o tradiţie ca secretarul general al ONU să-şi exercite cele două mandate autorizate în fruntea organizaţiei şi dorinţa exprimată de Antonio Guterres nu este o surpriză.

Primul mandat al fostului premier portughez şi fost Înalt comisar ONU pentru refugiaţi (2005-2015), născut la 30 aprilie 1949, se încheie în decembrie. Membrii Consiliului de Securitate şi ai Adunării Generale urmează să decidă în cursul anului dacă doresc sau nu rămânerea sa în funcţie.

Comentarii