Angela Merkel: Cererile Iranului la adresa SUA

Cererile Iranului ca SUA să ridice sancţiunile înaintea începerii oricărui dialog între cele două state este 'nerealistă', a declarat cancelarul german Angela Merkel, conform AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

25.09.2019 - 17:28

'Aş saluta natural orice discuţii între SUA şi Iran', a afirmat Merkel într-o întâlnire cu presa în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York. 'Dar aceasta cu siguranţă nu va funcţiona cu (precondiţia) retragerii tuturor sancţiunilor', a adăugat ea. 'Cred că nu este realist', a adăugat Angela Merkel în finalul întrevederilor separate cu preşedintele american Donald Trump şi cu cel iranian Hassan Rouhani.

Donald Trump a ameninţat marţi la ONU cu sporirea şi mai mult a presiunii la adresa Iranului, într-un moment în care ţările europene îşi înmulţesc iniţiativele în încercarea de a diminua tensiunea. Tensiunile între SUA şi Iran au escaladat după retragerea Washingtonului în 2018 din acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi reinstituirea sancţiunilor severe americane împotriva economiei iraniene.

Preşedintele francez Emmanuel Macron este ferm angajat în încercarea de a salva acordul, pe care Teheranul a început să nu-l mai respecte, încercând să organizeze o întâlnire la New York între preşedinţii Donald Trump şi Hassan Rouhani. Iranul a respins în mod repetat ideea unei întâlniri între liderii celor două ţări rivale fără o ridicare în prealabil a sancţiunilor, notează AFP. 

Comentarii