22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăInternaționalAmericanii au găsit resturile balonului chinezesc și nu le vor restitui Chinei

Americanii au găsit resturile balonului chinezesc și nu le vor restitui Chinei

Americanii au început să găsească și să recupereze resturile balonului chinezesc pe care l-au doborât deasupra teritoriului Statelor Unite.

Anunțul în acest sens a fost făcut de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

Statele Unite nu au intenția să restituie Chinei aceste componente, a precizat oficialul american.

Pe de altă parte, Statele Unite confirmă, cu acest prilej, că s-au mai înregistrat situații în care baloane ale Chinei au intrat în spațiul aerian al SUA. Au existat trei asemenea situații pe timpul mandatului președintelui Donald Trump. De asemenea, a mai existat o situație, la începutul mandatului actualului președinte, Joe Biden. În toate aceste patru cazuri, intrarea baloanelor chinezești în spațiul aerian al SUA a fost de scurtă durată, a precizat Pentagonul.

Resturile balonului chinezesc pot oferi indicii despre misiunea sa reală

Despre aeronava pe care au doborât-o americanii, China a susținut că era doar un balon meteorologic. Guvernul de la Beijing a prezentat această versiune și înainte, și după ce Statele Unite l-au neutralizat.

„Partea chineză își exprimă dezaprobarea puternică și protestul față de folosirea forței de către SUA pentru a ataca o aeronavă civilă fără pilot. China notificase anterior Statele Unite, în mod repetat, după verificarea faptului că dirijabilul este destinat utilizării civile și că a intrat deasupra SUA din motive de forță majoră. Aceasta a fost o situație absolut neprevăzută”, a transmis Ministerul de Externe de la Beijing.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tentativă de înșelăciune în numele Direcției Generale Antifraudă Fiscală. DOCUMENT

Mai mulți contribuabili, persoane fizice, au semnalat că primesc emailuri de la ANAF prin care li se solicită achitarea unei garanții în cuantum de...

Pot serviciile profesionale SEO să crească vizibilitatea online a afacerii tale?

Pentru că timpurile o impun, iar preferințele clienților merg într-o anumită direcție, nicio afacere nu va avea succes astăzi dacă nu va avea o...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă