5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInternaționalAlertă de război? Președinta Comisiei Europene a transmis că ”toate opțiunile sunt...

Alertă de război? Președinta Comisiei Europene a transmis că ”toate opțiunile sunt pe masă”

„Este greu de explicat cetățenilor noștri de ce vaccinurile produse în UE merg în alte țări care produc și vaccinuri, în timp ce în UE nu se mai întoarce aproape nimic ”, a spus Von der Leyen. „Toate opțiunile sunt pe masă. Suntem în criza secolului și nu exclud nimic pentru moment, deoarece trebuie să ne asigurăm că europenii sunt vaccinați cât mai curând posibil “, dezvăluie The Times.
 
Liderii UE au purtat miercuri discuții și consultări secrete cu Charles Michel, președintele Consiliului European, pentru deficiențele AstraZeneca, scrie miercuri The Times.
 
„Liderii și-au împărtășit preocupările cu privire la posibilele lacune în distribuția vaccinului între statele membre, ca urmare a faptului că o companie nu și-a respectat angajamentul”, a spus o sursă.
 
Von der Leyen a instruit oficialii să înceapă lucrările de declanșare a articolului 122 din Tratatul UE, care ar pune UE pe o alertă de război pentru a asigura aprovizionarea esențială, inclusiv renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală sau brevete, confiscarea fabricilor și interdicțiile de export.
 
„Vrem să vedem reciprocitatea și proporționalitatea în exporturi și suntem gata să folosim orice instrument de care avem nevoie pentru a realiza acest lucru”, a spus ea. „Este vorba despre a ne asigura că Europa primește o cotă echitabilă.”
 
În UE crește furia că Marea Britanie a avansat în ceea ce privește vaccinările și a importat vaccinuri Pfizer-BioNTech, în număr de peste nouă milioane din luna februarie, în timp ce fabricile britanice AstraZeneca nu trimit transporturi în Europa.
 
Până în iunie, AstraZeneca nu a reușit să livreze 180 de milioane de doze către Europa în baza acordurilor de cumpărare în avans cu Bruxelles, iar UE este acum gata să ia vaccinuri făcute de alte companii farmaceutice și destinate Marii Britanii.
 
„Vrem să vedem că este un flux, nu numai într-o singură direcție, ci și invers”, a spus ea.
 
„Iar al doilea punct care este important pentru noi este dacă exporturile către țările care au rate de vaccinare mai mari decât noi sunt încă proporționale. ”
 
Ultimatumul ei către Marea Britanie vine în momentul în care 17 țări din UE au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pe fondul unei temeri neconfirmate despre reacțiile adverse. Cu toate acestea, Franța și Italia se pregăteau să renunțe la suspendarea vaccinului marți seară după ce autoritatea de reglementare (EMA) a spus că este „ferm convinsă” că beneficiile depășesc orice riscuri.
 
Președintele Macron și Mario Draghi, premierul italian, au spus că vor „reporni cu promptitudine administrarea vaccinului AstraZeneca” dacă va fi trecut testul la Agenția Europeană pentru Medicamente.
 
O declarație a EMA conform căreia nu există niciun semn că vaccinarea ar fi provocat cheaguri de sânge a fost descrisă de Macron și Draghi drept „încurajatoare”.
 
Ca răspuns la îngrijorarea cu privire la faptul că suspendarea ar încetini și mai mult ratele de imunizare pe continent, Comisia Europeană a îndemnat guvernele să nu mai stea pe stocurile de vaccinuri pe măsură ce ratele de infecție cresc. „Ne luptăm contra timp și lansarea vaccinării este mai mult decât oricând cheia pentru a reduce numărul de persoane infectate cât mai mult posibil”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate.
 
Marea Britanie va intensifica eforturile pentru a-i liniști pe oameni cu privire la siguranța vaccinului, deoarece autoritatea de reglementare a recunoscut că reacția guvernelor europene ar putea submina încrederea.
 
Nicola Magrini, șeful agenției italiene pentru medicamente, a declarat că decizia de a suspenda vaccinările a fost „una politică” la care țara sa a ajuns doar „pentru că mai multe țări europene, inclusiv Germania și Franța, au preferat să întrerupă vaccinarea”.
 
Din 62,2 milioane de doze de vaccin administrate guvernelor UE au fost utilizate doar 48 de milioane, inclusiv în acest total sunt aproape 14,8 milioane de vaccinuri AstraZeneca din care peste jumătate, 7,5 milioane nu au fost utilizate.
 
Germania a primit peste 3 m de vaccinuri AstraZeneca, dar a folosit doar 1,3 m din ele – sub jumătate. Franței i s-au furnizat doze AstraZeneca de 2,4 m, dar au fost utilizate doar 919.115.
 
Avertismentul vine în momentul în care Marea Britanie dezvoltă unități de producție pentru vaccinurile Novavaz și Valneva care nu au fost încă autorizate nici în UE, nici în Marea Britanie.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Analiză: Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii, după modificările codului fiscal

Informația că Pilonul II a devenit opțional până în 2028, pentru IT-iști, conform Legii 296/2023, a creat mari confuzii în rândul angajaților din industrie....

Disoluția unui partid de laborator/ “Cine nu sare ia condamnare!”

Liderii tefeliștilor n-au mai sărit demult. După lansarea acuzațiilor de corupție formulate de DNA la adresa lui Vlad Voiculescu și a Ioanei Mihăilă, USR-ul s-a...

Schimbare la vârful Armatei. Generalul Gheorghiță Vlad va fi noul șef al Marelui Stat Major

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a fost numit în funcția de şef al Statului Major al Apărării. Klaus Iohannis a semnat decretul de numire. Numirea lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă