0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAlegătorii din Marea Britanie au cedat în urma scandalurilor care l-au vizat...

Alegătorii din Marea Britanie au cedat în urma scandalurilor care l-au vizat pe premierul lor, Boris Johnson, și nu au mai votat cu Tories

Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson a pierdut vineri controlul asupra unui loc de parlamentar sigur anterior, într-un rezultat electoral surprinzător interpretat ca o reacție a alegătorilor împotriva unui lider britanic afectat de crize și scandal.

Furtuna din partidul conservator se adâncește pentru premierul britanic, Boris Johnson

Candidatul Partidului Liberal Democrat, Helen Morgan, a câștigat locul din North Shropshire cu aproape 6.000 de voturi, răsturnând majoritatea conservatoare de 23.000 de voturi din 2019.

„În această seară, locuitorii din North Shropshire au vorbit în numele poporului britanic. Au spus tare și clar: „Boris Johnson, petrecerea s-a încheiat”, a spus Morgan în discursul ei de victorie.

„Țara noastră strigă pentru conducere. Domnule Johnson, nu ești un lider”.

Conservatorii câștigaseră toate alegerile anterioare pentru zona majoritară rurală din centrul Angliei, de când circumscripția electorală a fost creată în forma sa actuală în 1983.

Schimbarea uriașă vine în momentul în care Johnson se confruntă cu critici pe mai multe fronturi, inclusiv în legătură cu dezvăluirile  că personalul său a organizat petreceri de Crăciunul trecut, când țara era blocată.

Pe de altă parte, analiștii britanici, din The Telegraph spun că în fapt pierderea viziunii de conservatorism este cea care l-ar fi afectat pe premierul Johnson.

Omicron bate recorduri în Marea Britanie

Și că acesta trebuie să revină urgent la ceea ce reprezenta înainte.

Conservatorii de rang înalt implicați în campanie consideră că, deși scurgerile despre o petrecere de Crăciun au stimulat votul de protest în circumscripție, alte probleme au creat deja o „problemă de apatie” .

Alegătorii s-au opus recentei creșteri a taxei pe asigurările naționale a domnului Johnson și s-au îngrijorat de gestionarea pandemiei de coronavirus – varianta omicron a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie la doar trei săptămâni de la ziua votării.

Acuzația că el însuși ar fi încălcat reglementările Covid a acrit sugestia că ar putea fi impuse mai multe restricții la timp pentru Crăciun – în timp ce companiile locale se temeau de impactul localnicilor care vor sta departe de pub-uri și restaurante în perioada festivă.

Spre deosebire de Chesham și Amersham, ultimul loc pe care conservatorii l-au pierdut la alegerile parțiale, North Shropshire nu avea un set definitoriu de probleme locale.

Neil Shastri-Hurst, candidatul conservator, s-a declarat „furios” de acuzațiile de încălcare a restricțiilor în Downing Street și a încercat să-i convingă pe alegători că trecutul său ca medic și veteran militar depășește slăbiciunile percepute ale liderului său de partid.

Când The Telegraph l-a însoțit în pragul ușii, domnul Shastri-Hurst a vorbit despre transportul local și serviciile medicale – dar a fost atacat cu critici la adresa domnului Johnson, care s-au extins dincolo de acuzațiile despre petrecerea de Crăciun.

A fost înregistrat primul deces cu varianta Omicron în Marea Britanie

Alegătorii au spus că prim-ministrul și-a pierdut controlul asupra partidului său, sugerând că „se răzgândește mereu” și „nu pare să dețină controlul”. Răzgândirea probabil fiind legată de Owen Patterson, cel care a câștigat alegerile locale în regiune cu diferență de 23,000 de voturi dar care a fost forțat să-și dea demisia după ce premierul britanic a renunțat să introducă o lege care întărea dreptul la apel pentru presupuse acuzații de lobby.

Există aproximativ 23.412 de motive diferite pentru care oamenii au votat conservator în North Shropshire la alegerile generale din 2019, dar nu au mai votat pentru în alegerile de acum, descrie atmosfera jurnalistul Ross Clark.

”Unii oameni vor fi supărați că afacerile sunt aruncate la zid fără niciun sprijin, deoarece britanicii sunt, din nou, speriați să rămână acasă. Alții vor fi stat departe de secția de votare pentru că ei înșiși se temeau să nu prindă Covid. Potrivit liberal-democraților învingători, chiar și Peppa Pig s-a dărâmat, împreună cu reformele guvernului privind subvențiile agricole. La urma urmei, acesta nu era un scaun de perete roșu, ci mai degrabă unul de sârmă ghimpată – i-ar fi înfuriat pe unii că rudele îndepărtate ale lui Peppa sunt blocate la ferme pentru că nu sunt destui sacrificatori.

Apoi, bineînțeles, există smerenia. Nu este niciodată cel mai bun început pentru o campanie electorală parțială când titularul tău tocmai și-a dat demisia pentru că a încălcat regulile de lobby; cu atât mai puțin când liderul tău de partid a aruncat totul pentru a-l apăra înainte de a face o întoarcere la 180 de grade. Adăugați câteva petreceri ilicite de Crăciun organizate într-o perioadă în care restului țării i-a fost interzis să socializeze sub o amendă de 10.000 de lire sterline și aveți o bază cu adevărat mizerabilă pentru o campanie.

Ca și în Murder on the Orient Express, alegătorii s-au aliniat pentru a răsuci cuțitul în rană din motive personale. Dar un factor a dispărut din expertiza inițială: abandonarea de către conservatori a valorilor conservatoare și transformarea ei într-un partid de stat mare, cu taxe mari, intervenționist. Dacă locuitorii din North Shropshire ar fi aprobat direcția generală a partidului conservator, dar ar fi fost ofensați de smerenie sau de abilitățile de oratorie zdruncinate ale lui Boris Johnson, cu siguranță ar fi votat laburiștii, care le ofereau social-democrație fără înșelăciune sau smerenie. Totuși nu au făcut-o. În mod emfatic, nu au făcut-o. De fapt, votul laburist s-a prăbușit și mai spectaculos decât cel al conservatorilor. Au trecut de la 12.495 de voturi și locul doi în 2019 la 3638 de voturi și locul trei în 2021.

Care este lecția asta? Că alegătorii nu au abandonat conservatorismul; mai degrabă că ei protestează că partidul conservator a renunțat la conservatorism. Ei nu sunt impresionați de creșterea contribuțiilor la asigurările naționale, guvernul deținând cel mai înalt nivel de împrumut din anii 1940, inflația fiind lăsată să scape de sub control. Mai mult, ei se pot vedea afectați de taxe punitive și constrângeri asupra stilului lor de viață, în timp ce guvernul își urmărește cu îndârjire ținta autoimpusă de a ajunge la zero net până în 2050. Poate că l-ați auzit pe ministrul junior al transporturilor spunându-ne săptămâna trecută că ea consideră că a deține o mașină personală este un concept învechit din secolul al XX-lea și că ar trebui să îmbrățișăm ceea ce ea numește „mobilitate la comun” . Acest lucru nu merge bine în zonele rurale, unde o mașină – propria mașină, disponibilă în orice moment – este singura modalitate practică de deplasare.

Mulți alegători din mediul rural ar putea fi, de asemenea, conștienți până acum de faptul că guvernul intenționează să interzică noile instalații de încălzire pe petrol din 2026 – cu nouă ani înainte de interzicerea propusă, mai bine cunoscută, a celor pe gaz. Acest lucru va face viața oarecum rece și costisitoare pentru proprietarii de case din mediul rural care trăiesc în afara rețelei de gaz, cărora li se spune că singura alternativă va fi să plătească din plin pentru o pompă de căldură mai puțin eficientă.”

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Fâșia Gaza: Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă

Reprezentanții Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă în Gaza. Ei nu au oferit alte detalii. În zonă au avut loc mai...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă