20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternațional1 Decembrie, varianta noastră

1 Decembrie, varianta noastră

De Ziua Naţională a Ro­mâniei, toate televiziunile au pregătit ediţii speciale, din care vă recomandăm două programe (de fapt, o emisiune şi un film documentar) din categoria „râsu-plânsu”.

Vă propunem o ediţie „à la Caragia­le” a Cronicii Cârcotaşilor sau/şi să urmăriţi varianta ro­mâ­nească a capitalismului, prezentată de Alexandru Solomon în „Kapitalism – Reţeta noastră secretă”.

Cârcoteală mare, „mon cher”

În ediţia de 1 Decembrie, Huidulescu şi Găinuşidi vor intra în „lumea lui Caragia­le” cu o ediţie specială a emisiunii „Cronica Cârcotaşilor” (Prima Tv, ora 19.30). Nu vor lipsi din peisaj tâmpenii din „vizonte” sau personaje precum tanti Miţa, coana Joiţica, Nae Caţavencu, Rică Venturiano, Ghiţă Pris­tanda, Cetăţeanul turmentat sau Zaharia şi Zoe Trahanache. Anul trecut, Cârcotaşii l-au avut invitat pe preşedintele Traian Băsescu, care a transpus câteva dintre per­sonajele politice în eroii operelor lui I.L. Caragiale. Astfel, şeful statului l-a comparat pe Nae Caţavencu cu Mircea Geoană şi a spus că Ion Iliescu era „mangafaua”, iar „Bibicu” Boc şi „Vidămiţa” Adriean Vi­dea­nu au completat lista. Cine le va ţine isonul anul acest lui Huidulescu şi Găinu­şidi? Surpriză mare, „mon cher”!

Bani, putere şi trecut comunist – un cocktail exotic

Anul trecut, pe 1 Decembrie, canalul Arte difuza cel mai nou documentar al regizo­rului Alexandru Solomon, „Kapitalism – Reţeta noastră secretă”. Filmul a rulat în vară pe marile ecrane, însă acum îl puteţi urmări şi pe micile ecrane, căci este premiera pe care HBO ne-a pregătit-o de 1 Decembrie (ora 20.00). Documentarul des­crie parcursul nostru de la comunism la o economie originală de piaţă, pornind de la ideea că Nicolae Ceau­şescu revine după 20 de ani. Prin ochii aces­tuia, sau profitând de prezenţa asta, Solomon a încercat să afle de unde s-a plecat în 1989 şi unde s-a ajuns. Şi, cine ştie mai bine cum a fost drumul decât câştigătorii? Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România «Dan Voi­cu­lescu, Dinu Patriciu, Gigi Becali, Dan Diaconescu (foto) sau George Copos» şi încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în luptă. Urmăriţi-i la ei acasă, în reuniuni de afa­ceri sau în croazieră cu iahtul – şi aflaţi reţeta lor. Înainte de a-i asculta, vă oferim şi reţeta regizorului, pe care ne-a dat-o într-un interviu acordat revistei noastre, la puţin timp după premiera documentarului pe marile ecrane: „Reţeta noastră este că avantajele din perioada regimului comunist s-au perpetuat. S-a per­petuat şi corupţia de atunci. S-au amestecat reţelele de tip vechi, securistic, cu noile reţele, care funcţionează, cred eu, în cadrul aceluiaşi sistem. Am reuşit ca în 20 de ani să nu ajungem unde trebuia. Ruptura la noi n-a fost o ruptură adevă­rată. Revoluţia din ’89 e o revoluţie neterminată şi asta dă reţeta românească”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă