Cu o istorie de aproximativ 5.000 de ani, yoga este o practicฤ care รฎmbinฤ posturile fizice cu meditaศia, concentrarea ศi tehnicile de respiraศie, pentru a obศine armonia dintre minte, suflet ศi trup. Ramurile ei au fost menศionate de รฎnศeleptul Patanjali รฎn tratatul Yoga Sutra, scris cu aproximativ 2.000 de ani รฎn urmฤ. Iatฤ care sunt trei dintre acestea:
- Yama
Yama reprezintฤ standardele morale ale filozofiei yoga, recomandate pentru a trฤi o viaศฤ armonioasฤ ศi pentru a รฎmbunฤtฤศi relaศia cu sinele, dar ศi cu persoanele din jur. Existฤ 5 principii yama, dupฤ cum urmeazฤ:
- Ahimsa
Acest principiu yama recomandฤ non-violenศa fizicฤ, mentalฤ ศi emoศionalฤ, atรขt asupra propriei persoane, cรขt ศi a celor din jur. Prin urmare, Ahimsa reprezintฤ un exerciศiu al compasiunii ศi al iubirii faศฤ de sine ศi faศฤ de semenii tฤi.
- Satya
Satya รฎndeamnฤ ca onestitatea ศi sinceritatea sฤ se regฤseascฤ รฎn toate vorbele ศi faptele tale. Practicat รฎmpreunฤ cu Ahimsa, acest principiu aratฤ cฤ nevoia de a rosti adevฤrul este echilibratฤ de nevoia de a nu รฎi rฤni pe cei din jur.
- Asteya
Asteya รฎศi recomandฤ sฤ nu furi proprietatea celorlalศi, dar nici timpul lor. Astfel, potrivit acestui principiu, nu poศi lua nimic din ce nu ศi-a fost oferit de bunฤ voie.
- Brahmacharya
Perceput precum o invitaศie la fidelitate, acest principiu te รฎnvaศฤ sฤ รฎศi economiseศti energia ศi sฤ exersezi moderaศia, pentru a te dedica activitฤศilor care sunt cu adevฤrat importante pentru tine.
- Aparigraha
Aparigraha este un principiu yama care te รฎnvaศฤ despre importanศa detaศฤrii de tot ceea ce nu este necesar, pentru a te concentra pe Atman sau sinele adevฤrat.
2. Niyama
Dacฤ Yama se concentreazฤ pe ce nu ar trebui sฤ faci รฎn relaศia cu tine ศi cu semenii tฤi, Nyama pune accentul pe ce poศi face pentru a รฎmbunฤtฤศi relaศia cu sinele. Aceastฤ ramurฤ yoga cuprinde 5 principii, respectiv:
- Saucha
Saucha este un principiu dedicat puritฤศii ศi curฤศeniei, fie cฤ este vorba despre igiena personalฤ ศi a spaศiului รฎn care locuieศti, fie despre eliminarea obiceiurilor ศi a gรขndurilor nesฤnฤtoase, care nu รฎศi aduc beneficii.
- Santosha
Santosha รฎศi propune sฤ exersezi mulศumirea faศฤ de viaศa ta, fฤrฤ judecatฤ. Pentru a practica Santosha poศi scrie รฎntr-un jurnal lucrurile pentru care eศti recunoscฤtor รฎn fiecare zi, poศi medita sau poศi petrece timpul รฎn naturฤ.
- Tapas
Tapas este un principiu Niyama dedicat stฤpรขnirii simศurilor ศi a dorinศelor. El poate fi privit precum un exerciศiu al voinศei ศi al auto-disciplinei, prin care รฎnveศi sฤ รฎศi atingi obiectivele รฎn ciuda dificultฤศilor.
- Svadhyaya
Svadhyaya este un principiu al introspecศiei, care รฎศi propune sฤ te descoperi. Poศi practica Svadhyaya aศezat pe o saltea, fiind atent la modul รฎn care corpul tฤu reacศioneazฤ la poziศia yoga pe care o realizezi sau scriind รฎntr-un jurnal.
- Ishvara pranidhana
Ishvara pranidhana รฎศi propune sฤ te conectezi cu credinศele tale sau cu natura, pentru a renunศa la propriul orgoliu.
3. Asana
Asana reprezintฤ practicarea poziศiilor de yoga, fiind definitฤ de Patanjali drept o poziศie รฎn care practicantul stฤ nemiศcat ศi confortabil. รn cartea scrisฤ de B. K. S. Iyengar, intitulatฤ โLumina รฎn yogaโ, sunt menศionate 200 de poziศii de yoga. Iatฤ care sunt 5 dintre asanele de bazฤ รฎn yoga:
- Balasana sau postura copilului
Aศazฤ-te รฎn genunchi, cu fesierii sprijiniศi pe cฤlcรขie ศi apleacฤ-te cรขt poศi de mult รฎn faศฤ. Menศine postura pentru cel puศin 5 respiraศii complete, pentru a beneficia de efectele ei relaxante asupra minศii ศi a corpului.
- Shirshasana sau statul รฎn cap
Aceastฤ asanฤ urmฤreศte relaxarea รฎntregului organism ศi este consideratฤ regina poziศiilor yoga. Ea รฎmbunฤtฤศeศte puterea de concentrare, reduce stresul, promoveazฤ circulaศia sรขngelui, energizeazฤ organismul ศi susศine digestia. De altfel, potrivit revistei NewMedicine.ro, yoga รฎศi poate fi de ajutor รฎn susศinerea funcศiilor sistemului digestiv, prin ameliorarea anumitor simptome, precum crampele abdominale, constipaศia, balonarea ศi hiperaciditatea.
- Sarvangasana sau statul pe umeri
Pentru a realiza aceastฤ posturฤ trebuie sฤ te รฎntinzi pe spate, cu picioarele, abdomenul ศi pieptul ridicate, iar palmele sprijinite de zona lombarฤ. Pฤstreazฤ bฤrbia aศezatฤ pe piept ศi menศine poziศia pentru 1 minut. Aceasta este recomandatฤ pentru รฎmbunฤtฤศirea circulaศiei sanguine ศi susศinerea funcศiilor glandei tiroide, ajutรขnd ศi la redarea mobilitฤศii coloanei vertebrale.
- Matsyasana sau postura peศtelui
Stai รฎntins pe spate cu pieptul arcuit, mรขinile aศezate sub fese ศi capul รฎnclinat astfel รฎncรขt creศtetul sฤ atingฤ podeaua. Pฤstreazฤ aceastฤ poziศie pentru 30 de secunde, ea fiind recunoscutฤ pentru beneficiile pe care le aduce sistemului respirator.
- Bhujangasana sau cobra
Aศazฤ-te pe burtฤ, cu mรขinile pe podea ศi ridicฤ-ศi รฎncet capul, pieptul ศi abdomenul, iar apoi arcuieศte-ศi spatele. Menศine poziศia pentru 5 respiraศii complete, aceasta fiind recomandatฤ pentru a tonifica abdomenul, dar ศi pentru a รฎmbunฤtฤศi flexibilitatea spatelui ศi circulaศia sรขngelui. De asemenea, ea contribuie la reducerea stresului.
Fiind un stil de viaศฤ, fiecare etapฤ yoga este importantฤ pentru a atinge armonia completฤ dintre minte, trup ศi suflet. Astfel, se recomandฤ ca alฤturi de practicarea asanelor, sฤ se urmeze ศi celelalte principii ale ramurilor yoga, pentru a-ศi onora atรขt latura fizicฤ, cat ศi pe cea spiritualฤ.
Referinte:
https://www.masterclass.com/articles/niyamas-yoga-guide#what-are-the-5-niyamas-of-yoga