16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăGDPRVedetele autohtone militează pentru prevenţia cancerului mamar

Vedetele autohtone militează pentru prevenţia cancerului mamar

Actorul Dan Bordeianu, cântăreţul Eduard Mihai Andreianu, alias CRBL, şi actorul Toma Cuzin din serialul “Las Fierbinţi” sunt în acest an ambasadorii campaniei de informare despre cancerul de sân “Nu am făcut destul”. Ei îndeamnă bărbaţii să aibă grijă de sănătatea femeilor dragi din viaţa lor şi să le programeze la un control preventiv.

Anul acesta, campania iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer promovează mesajul: “Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!”. Cele trei vedete masculine s-au fotografiat alături de mamele lor în încercarea de a atrage atenţia asupra creşterii riscului de cancer de sân o dată cu înaintarea în vârstă.

“Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre şi să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul că le ştim sănătoase pe cele mai importante femei din viaţa noastră este de nepreţuit”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Medicii recomandă ca toate femeile de peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, analiză care ajută la depistarea cancerului mamar în absenţa simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) şi a nodulilor.

“Studiile clinice arată că mamografia poate ajuta la reducerea semnificativă a deceselor cauzate de cancerul de sân între vârstele 40 şi 70 de ani, în special după vârsta de 50 de ani. Chiar şi atunci când rezultatele analizei sunt favorabile, noi recomandăm repetarea ei la fiecare 1-2 ani”, a subliniat medicul Ştefan Curescu, medic primar oncologie, la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă