25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăGDPRVaccinul antigripal, simplă apă de ploaie?

Vaccinul antigripal, simplă apă de ploaie?

O importantă revistă britanică, British Medical Journal, susţine că nu există probe care să arate că vaccinul poate opri virusul gripei, relatează Daily Mail citat de Mediafax.

 

Medicamentul a fost stocat de zeci de guverne din lume, în eventualitatea unei epidemii globale, şi a fost utilizat la scară largă în timpul epidemiei de gripă porcină, în 2009. Anul trecut, Tamiflu a fost înscris pe o listă de “medicamente esenţiale” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), listă care determină guverne şi donatori să achiziţioneze vaccinul. Tamiflu este utilizat atât pentru tratarea gripei de sezon, cât şi împotriva unor virusuri care produc gripa aviară sau gripa porcină.

Luni, unul dintre cercetătorii de la BMJ a îndemnat guvernele europene să dea firma Roche în judecată. “Sugerez să boicotăm produsele Roche până când publică datele lipsă despre Tamiflu”, a scris Peter Gotzsche, liderul Nordic Cochrane Centre din Copenhaga. El a subliniat că guvernele ar trebui să dea în judecată Roche pentru a cere înapoi banii pe care i-au plătit “inutil” pentru stocuri de Tamiflu.

Roche a anunţat într-un comunicat că respectă toate cerinţele legale privind publicarea datelor şi i-a furnizat lui Peter Gotzsche şi colegilor săi aproximativ 3.200 de pagini de informaţii. Firma adaugă că, de obicei, nu dă publicităţii date la nivelul pacienţilor, din cauza unor constrângeri de natură legală, şi că a refuzat să ofere datele solicitate de cercetători din cauză că aceştia au refuzat, la rândul lor, să semneze un acord de confidenţialitate.

Roche este investigată de către Agenţia Europeană pentru Medicamente din cauză că nu raportează corect efecte secundare, inclusiv posibila moarte, în cazul a 19 medicamente, între care şi Tamiflu, medicamente care au fost utilizate de către aproximativ 80.000 de pacienţi în Statele Unite.

În 2009, guvernul de la Bucureşti şi-a pus problema dacă să achiziţioneze Tamiflu. În cele din urmă a decis să cumpere un milion de flacoane de vaccin antigripal pandemic. 

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă