21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăGDPRTrupa „Cristal“ a revenit pe scenă

Trupa „Cristal“ a revenit pe scenă

Au revenit pe scenă, pentru o „întâlnire cu prietenii“ prilejuită de lansarea unui nou album, membrii trupei „Cristal“, una dintre trupele celebre ale pop-rock-ului anilor ’80, nelipsită din concertele estivale de la Costinești din perioada 1975-1986 și din distribuția LP-urilor dedicate de Electrecord rock-ului autohton și în care „Cristal“ apărea într-o companie selectă, alături de Sfinx, Phoenix, Roșu și Negru, Holograf, Iris etc.

Este trupa al cărui solist vocal a fost Vasile Șeicaru până în 1980, după plecarea acestuia la Cenaclul Flacăra, solistul vocal al trupei devenind Gheorghe Antistescu. Tot la „Cristal“ a cântat, la trompetă și percuție, Doru Căplescu, considerat unul dintre cei mai importanți orchestratori, care a făcut orchestrația multor piese ale lui Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Anda Călugăreanu și care, după perioada „Cristal“ a cântat la „Basorelief“ și „Sfinx Experience“. Trupa „Cristal“ a fost înființată în 1967, la Casa de Cultură a Studenților din Galați, de Puiu Crețu, un excelent instrumentist și compozitor, pasionat de jazz și rock. La mijlocul anilor ’70, componența trupei era Puiu Crețu – pian, orgă electronică, vocal, Tiberiu Cazan – bass, Vasile Șeicaru – vocal, Monica Lazăr – vocal, Dan Toma – chitară și Aurel și Marian Schartz – tobe și percuție, ulterior adăugându-se și pachetul de suflători, cu Lili Spătaru – flaut și sax, Doru Căplescu – percuție și trompetă, mai târziu alăturându-se formației și Valeri Băran – trombon.

În această componență „Cristalul“ și-a început aparițiile în emisiunile muzicale, a susținut primele concerte, a obținut primele premii la edițiile din perioada 1970-1976 ale Festivalului Artei Studențești, după care a urmat ascensiunea în lumea trupelor importante din pop-rock-ul autohton, prin recitalurile susținute la Festivalurile de Jazz de la Sibiu și Ploiești sau Festivalul „Club A“. După 1980, cu Gheorghe Antistescu solist vocal, a avut șase apariții discografice, printre care un EP și un LP. Printre piesele celebre ale trupei sunt compoziția lui Puiu Crețu „O clipă de aur“, piesă jazz-rock mult difuzată la acea vreme atât la radio, cât și la televiziune, „Omule“ (Tiberiu Cazan), „Când amintirile“ (Puiu Crețu), „O rază“ (Tiberiu Cazan), etc.

„Întâlnire cu prietenii“

„Cristalul“ părea să rămână doar istorie după moartea liderului  trupei, Puiu Crețu. Totuși, reunirea a avut loc în urmă cu doi ani, la momentul în care membrii mai vechi ai trupei au fost invitați la emisiunea „Timpul Chitarelor“, de la TVR. Așa a reapărut „Cristalul“, în formula în care lui Tiberiu Cazan, Gheorghe Antistescu, Valeri Băran, acum constănțean și lui Marian Cucu, li s-au alăturat alți patru instrumentiști. „Cristal“ are următoarea componență: Gheorghe Antistescu (voce), Tiberiu Cazan (chitară bass, voce), Petrică Șovăială (clape), Mihai Susma (chitară), Georgel Roșca (tobe),  Marian Cucu (trompetă), Valeri Baran (trombon) și Viorel Ionașcu (saxofon). În concertul susținut vineri seară la Clubul „Teatris“ din Galați și-au încântat fanii, tineri de 17 ani dar și „tineri“ de 60 de ani. „Este o întâlnire cu prietenii“, ne-a spus Gheorghe Antistescu despre evenimentul de la „Teatris“. Prima parte a concertului a fost dedicată pieselor din anii ’80, care au adus celebritatea „Cristalului“, iar cea de a doua a fost lansarea noului album, „Meniul Zilei“. Ca și în trecut, când a fost construită de Puiu Crețu, sound-ul trupei „Cristal“ este și astăzi unul cu totul aparte, solo-urile de chitară, în stilul Led Zeppelin, alternând cu susținerile pachetului de suflători. Piesele de pe acest disc al „Cristalului“ abordează genuri diferite, de la rock, jazz-rock, country-rock, pop-rock la funk și reggae. La înregistrarea noului album au colaborat chitaristul Nicu Patoi, care este tot gălățean, trupa „Platonic Band“ și Mihaela Stanciu – backing vocals.   

Generații rock

În actuala componență a trupei „Cristal“ sunt remarcabile prezențele a doi noi membri ai trupei, din generații diferire. Chitaristul Mihai Susma, de 35 de ani, are în sânge rockul și stilul solo-urilor lui Jimmi Page. La un moment dat, scena a fost părăsită de toți ceilalți membri ai trupei, pentru ca Mihai să își susțină singur solo-ul.

Remarcabil este și tobarul Roșca Georgel, care are 63 de ani și o vitalitate de 36 de ani, fiind un instrumentist deosebit. Potrivit lui Gheorghe Antistescu, inginerul de sunet de la cel mai important studiou de înregistrări din București, „Ines“, a spus că în viața lui nu a întâlnit trei percuționiști care să aibă un groove atât de bun precum cel al lui Georgel Roșca.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă