12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăGDPRSecretul longevităţii: Dietă prin alternarea zilelor de înfometare

Secretul longevităţii: Dietă prin alternarea zilelor de înfometare

Dieta prin alternarea zilelor de înfometare duce la creşterea speranţei de viaţă şi întăreşte organismul, relatează un grup de specialişti americani, conform publicaţiei Daily Mail.

National Institute on Aging (Institutul Naţional privind problemele îmbătrânirii) relatează că a ajuns la această concluzie în urma unor teste aplicate pe animale. Acestea au primit numărul minim de calorii necesare pentru a supravieţui, iar rezultatele au aratat că trăiesc de două ori mai mult.

Experimentele au avut loc şi pe oameni, iar rezultatele au arătat că dieta are rolul de a proteja sistemul circulator,  inima, chiar si creierul împotriva Alzheimerului (boală specifică bătrâneţii), conform lui Mark Mattson, seful laboratorului de neuroştiinţă NIA (National Institute on Aging) şi profesor in neuroştiinţă la Universitatea John Hopkins din Baltimore(SUA).

Prin intermediul dietei de înfometare alternativă, restricţionarea de calorii imbunătăţeşte rezistenţa la stres, a explicat Mark Mattson.

În timpul experimentelor pe animale, un grup de şoareci a avut acces regulat la mâncare, pe când alt grup a fost ţinut la dieta restrictivă. În zilele in care ambele grupuri aveau acces la mâncare, li se ofereau cantităţi nelimitate pentru a se apropia de un consum similar de calorii. Rezultatul experimentului a concluzionat că şoarecii hrăniţi în zile alternative erau mai sensibil la insulină şi erau nevoiţi să producă mai puţină. Acest hormon ajută la controlarea nivelului de zahăr din sânge, însă, dacă este produs în cantităţi mari, acesta este asociat cu proasta funcţionare a creierului, iar organismul este astfel mai predispus la diabet.

Profesorul Matt Mattson a analizat creierele ambelor grupuri de rozătoare şi a observat că cele supuse dietei specifice au arătat rezultate mai bune, în materie de activitate cerebrală.

Cercetările anterioare realizate pe baza înfometării au conchis că privarea celulelor sănătoase de sursa de hrană necesară le setează pe un program de supravieţuire, esenţial pentru lupta împotriva cancerului. De asemenea, specialiştii au asemănat acest tip de comportament cu cel al animalelor aflate in hibernare.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă