La aceastฤ intervenลฃie nu apeleazฤ doar sportivii ลi motocicliลtii, ci ลi persoanele obiลnuite, care, din neatenลฃie, cad pe gheaลฃฤ, pe scฤri ori pe trecerea de pietoni.
O sฤriturฤ în sus de bucurie vฤ poate lฤsa fฤrฤ cel mai important ligament al genunchiului. Aลa i s-a întâmplat ลi jucฤtoarei de tenis Adamczak Monique (Australia), dupฤ ce a câลtigat meciul contra adversarei, într-o competiลฃie. „Nu a pฤลฃit nimic în timpul jocului, dar uite cฤ nenorocirea a venit la sfârลit, când a sฤrit în sus de bucurie”, spune doctorul ลtefan Irimia, ortoped la Clinica Med Sport din Bucureลti. Altor sportivi ruptura de ligamente le-a încheiat cariera mult prea devreme. „Cum a fost ลi cazul fotbalistului Ilie Balaci”, zice medicul Marian Anghelescu, ortoped specializat în intervenลฃii de refacere a ligamentelor.
Accident stupid la coborâtul treptelor
Dar ruptura de ligamente nu îi afecteazฤ doar pe sportivi. „Se poate întâmpla oricui, oricând: în vacanลฃฤ, la schi, pe gheaลฃฤ, dar ลi când traverseazฤ strada ori coboarฤ scฤrile ลi uitฤ o treaptฤ. Sunt multe accidente stupide!”, remarcฤ medicul Marian Anghelescu, care a fฤcut peste 12.000 de operaลฃii artroscopice si in jur de 1000 operatii de refacere a ligamentelor genunchiului, atât sportivilor, cât ลi oamenilor obiลnuiลฃi.
În lipsa unei intervenลฃii de ligamentoplastie (refacere a ligamentelor), cartilajele se distrug, iar pacienลฃii riscฤ sฤ dezvolte artroze. În plus, este afectat mersul, iar activitฤลฃile fizice obiลnuite nu mai pot fi fฤcute cu aceeaลi intensitate. Ligamentele rupte pot fi înlocuite cu grefe proprii (se iau din alte zone ale genunchiului), grefe de la cadavru, dar ลi cu ligamente artificale, din fibre polimerice.
Anestezie în coloanฤ
Astฤzi, medicul ortoped Marian Anghelescu opereazฤ un bฤrbat abia trecut de 40 de ani, care s-a aventurat la un meci de fotbal, în urma cฤruia ลi-a rupt ligamentul încruciลat anterior al genunchiului drept. „Cam aลa e cu fotbalul la vârsta asta. Ochii vฤd, inima cere!”, spune medicul, în timp ce urmฤreลte operaลฃia pe un ecran ลi dฤ „cฤptuลala” genunchiului la o parte pentru a putea fixa noul ligament.
Pacientul a primit o anestezie în coloanฤ (rahidianฤ), iar asta îi permite sฤ comunice cu medicul ลi sฤ urmฤreascฤ intervenลฃia în timp real.
„Vฤd cฤ piciorul meu a început sฤ scoatฤ fum”, zice bฤrbatul în timp ce stฤ pe masa de operaลฃie.
„Da, suntem la ora de fripturฤ”, îi rฤspunde în glumฤ medicul, explicându-i cฤ se aflฤ în etapa a doua a operaลฃiei, care presupune recoltarea unui ligament nou din tendonul rotulian.
Cea mai grea parte a intervenลฃiei este însฤ cea de fixarea a grefei. „Trebuie gฤsite puncte de izometrie, astfel încât ligamentul nou sฤ stea întins în orice poziลฃie ลi sฤ permitฤ miลcฤri corecte”, explicฤ medicul Marian Anghelescu.
ลuruburi care se transformฤ în ลฃesut
Intervenลฃia de ligamentoplastie nu dureazฤ mai mult de 45 de minute, datoritฤ tehnicilor noi ลi instrumentelor chirurgicale performante. „Acum 10-12 de ani, o astfel de intervenลฃie dura 4 ore ลi jumฤtate”, spune medicul.
Un alt avantaj al intervenลฃiilor moderne este cฤ nu se mai folosesc ลuruburi din aliaje sau titan pentru prinderea ligamentelor, ci unele resorbabile, care în timp se transformฤ în ลฃesut osos. „Nu am mai pus ลuruburi din metal de 7-8 ani. Înainte aveau loc tot felul de reacลฃii în jurul ลuruburilor, acum pacienลฃii sunt feriลฃi de astfel de probleme in plus nu mai suferฤ încฤ o intervenลฃie pentru scoaterea ลuruburilor”, menลฃioneazฤ dr. Anghelescu.
Dupฤ operaลฃie, pacienลฃii trebuie sฤ exerseze 3-4 zile cu un aparat numit Kinetec, ce le miลcฤ pasiv genunchiul, apoi urmeazฤ ลase luni de recuperare. „Gimnastica medicalฤ este la fel de importantฤ ca ลi operaลฃia. Se fac exercลฃii de intensitate progresivฤ pânฤ când pacientul se recupereazฤ complet”, spune medicul Marian Anghelescu.
Semne care „vestesc” ruptura de ligament
· durere puternicฤ la nivelul genunchiului
· perceperea unei pocnituri la nivelul genunchiului
· tumefierea genunchiului (umflarea)
· impotenลฃa funcลฃionalฤ ( dificultate la flexie, extensie ลi mers)
Diagnosticul corect al acestor afecลฃiuni se pune pe un examen clinic atent dar mai ales pe metode paraclinice. Cea mai importantฤ metodฤ este Rezonanลฃa Magneticฤ.
Unde se fac operaลฃii
În clinica Med Sport din Capitalฤ se fac peste 130 de ligamentoplastii pe an, la un preลฃ de 8000 de lei. Recuperarea în acelaลi centru costฤ între 50 ลi 80 de lei pe sฤptฤmânฤ. Intervenลฃia se poate face ลi la stat, în Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureลti, precum ลi la Spitalul Floreasca ori la Spitalul Militar. În ลฃarฤ, ligamentoplastia se practicฤ în Timiลoara, Târgu Mureล,Constanta, Oradea ลi Craiova.