15.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăGDPRRadioterapia craniana are efecte negative asupra memoriei si atentiei

Radioterapia craniana are efecte negative asupra memoriei si atentiei

Radioterapia folosita pentru tratarea tumorilor cerebrale risca sa produca un declin al functiilor mintale chiar si la multi ani dupa incetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii olandezi, publicat in revista The Lancet Neurology, potrivit Mediafax.

Studiu a fost realizat pe un esantion de 65 de pacienti si a relevat faptul ca, la 12 ani dupa efectuarea tratamentului, persoanele care au facut radioterapie cerebrala se confruntau cu un risc mai mare de aparitie a problemelor de memorie si de atentie.

Autorii acestui studiu considera ca medicii ar trebui sa renunte la folosirea radioterapiei in acele cazuri in care acest lucru este posibil.

Pacientii inclusi in acest studiu au suferit de un anumit tip de tumoare cerebrala, intitulat "gliom cu grad scazut de malignitate", unul dintre cele mai comune tipuri de tumori cerebrale. In aceste cazuri, radioterapia este recomandata, in mod curent, pacientilor, dupa ce au suferit o interventie chirurgicala de indepartare a tumorii. In comunitatea stiintifica exista o adevarata controversa, referitoare la folosirea imediata a radioterapiei dupa interventia chirurgicala, sau folosirea ei doar in cazul in care cancerul revine.

Se stie deja ca tratamentul prin iradierea creierului cauzeaza anumite leziuni ale tesutului sanatos, iar autorii acestui studiu sunt de parere ca acestea ar putea conduce la un declin al functiilor creierului.

Un studiu precedent, efectuat asupra acelorasi pacienti, realizat la sase ani dupa tratament, nu a descoperit nicio diferenta in privinta parametrilor care vizeaza memoria, atentia si viteza de procesare a informatiilor de catre acesti pacienti.

Insa acest studiu recent, efectuat la peste un deceniu dupa tratamentul original, a descoperit variatii semnificative ale rezultatelor mai multor teste mintale intre pacientii care au facut radioterapie craniana si cei care nu au urmat acest tratament.

In total, 53% dintre pacientii care au facut radioterapie au prezentat un declin al functiilor mintale, comparativ cu 27% dintre pacientii care au facut doar operatia de extragere a tumorii cerebrale. Cele mai mari diferente s-au inregistrat la testele care masurau capacitatea de atentie.

Cunoscand ca rata medie de supravietuire este de zece ani pentru pacientii suferind de acest tip de tumori, cercetatorii considera ca pacientii care fac radioterapie sunt expusi unui risc considerabil de a se imbolnavi de diverse afectiuni mintale, la multi ani dupa efectuarea radioterapiei.

Una dintre optiunile actuale ar fi ca medicii sa amane radioterapia pentru pacientii suferind de acest tip de tumori, pastrand-o doar pentru cazurile in care tumorile apar din nou.

Cele mai citite

Nadia Comăneci a dezvăluit discuția purtată cu Serena Williams, la finala de gimnastică de la JO 2024

Nadia Comăneci, prezentă la evenimentul Țiriac Foundation Trophy, a oferit câteva detalii interesante despre discuția sa cu Serena Williams, pe care a întâlnit-o recent...

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...
Ultima oră
Pe aceeași temă