14.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăGDPRProrectorul UMF Bucureşti, Ruxandra Ionescu: Medicii pleacă în străinătate din perioada rezidenţiatului

Prorectorul UMF Bucureşti, Ruxandra Ionescu: Medicii pleacă în străinătate din perioada rezidenţiatului

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila”, Ruxandra Ionescu, a declarat duminică, după începerea examenului de rezidenţiat, că salariile foarte mici sunt principalul motiv pentru care viitorii medici aleg să profeseze în altă parte, un rezident putând primi în alte state până la 2.000 de euro lunar, în timp ce în România veniturile acestuia sunt de aproximativ 1.000 de lei.

Ruxandra Ionescu, a mai spus că foarte mulţi dintre viitorii medici aleg să plece în străinătate chiar din timpul rezidenţiatului, pentru salariile mult mai mari.

Concursul de rezidenţiat susţinut la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” a început la ora 10.10, când s-a încheiat distribuirea caietelor cu subiecte, a mai spus Ruxandra Ionescu, potrivit Mediafax.

Aceste caiete cu subiecte au fost făcute de către o comisie secretizată, ai cărei membri nu au avut acces nici măcar la telefonul mobil şi au fost transportate către facultăţile de medicină de către poliţie şi jandarmerie.

Concursul de rezidenţiat la UMF Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 14.00, candidaţii trebuind să răspundă la 200 de întrebări în patru ore.

Prorectorul UMF Bucureşti a precizat că în acest an cea mai mare concurenţă este la stomatologie, unde sunt cinci concurenţi pe un loc, în timp ce la medicină sunt doi candidaţi pe loc.

Concursul de rezidenţiat a fost organizat duminică, în centrele universitare Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 5.102 absolvenţi, care concurează pe 3.879 de locuri şi posturi. Dintre cei peste 5.100 de candidaţi, 3.857 au optat pentru locurile şi posturile scoase la concurs la medicină, 964 s-au înscris pentru locurile şi posturile de la medicină dentară, iar 281 susţin concursul pentru farmacie.

În Bucureşti, 1.942 de candidaţi s-au înscris, pe aproape 800 de locuri, la concursul de rezidenţiat organizat în centrul universitar din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila”.

Centrul universitar din Bucureşti are alocate 690 de locuri la medicină, 93 la medicină dentară şi 15 la farmacie. Dintre cei peste 1.900 de candidaţi, 1.454 s-au înscris pentru medicinǎ, 377 la medicină dentarǎ, iar 111 la farmacie.

Cele mai citite

Hotelurile unde vor fi cazați tricolorii pentru meciurile de la Campionatul European de Fotbal

UEFA a stabilit hotelurile pe care echipele le vor folosi pentru partidele ce se vor desfășura în cadrul turneului final al EURO 2024, organizat...

Sforarul șef al Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, încă 5 luni administrator provizoriu ilegal la RAR

Sforarul șef al Ministerului Transporturilor, secretarul de stat Bogdan Mîndrescu, și-a prelungit ilegal, cu acordul ministrul Sorin Grindeanu, provizoratul ca administrator al Registrului...

A murit Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman

Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, fost premier al României, a murit la vârsta de 83 de ani. Anunţul a fost făcut de fiica...
Ultima oră
Pe aceeași temă