14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăGDPRPrimul dictionar de limfom din Romania

Primul dictionar de limfom din Romania

Asociatia Bolnavilor cu Limfoame, impreuna cu profesor dr. Anca Lupu au lansat primul “Dictionar de limfom”. Acesta se doreste sa devina un mijloc de informare important pentru pacientii cu limfom, rudele si prietenii lor in lupta cu boala.

Asociatia isi propune sa vina in sprijinul pacientilor care sufera  de limfom si leucemie prin cresterea nivelului de cunostinte despre aceasta boala pentru a recunosate semnele si simptomele, ceea ce ar duce  la o depistare timpurie a bolii si la posibilitatea inceperii tratamentului la timp.

Limfomul este o formă de cancer care afectează sistemul  limfatic care  face parte din mecanismul natural de apărare al organismului, fiind o boala ce ramane in continuare o mare incercare atat pentru medici cat mai ales pentru pacienti. Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi  inflamarea  unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezenţa unui limfom.

Cea mai frecventa forma de limfom este cea non-Hodgkin. În limfomul non-Hodgkin, celulele albe din sânge , se inmultesc necontrolat, se acumulează in structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul.

Exista insa multe forme de limfom, fiecare cu aspectele si manifestarile lor diferite si de aceea este importanta educatia pacientilor, mai ales ca, din cauza simptomelor nespecifice, gen febră, transpiraţii nocturne, sau dificultăţi de respiraţie, boala poate trece neobservata.

Campania se desfasoara in perioada 10 septembrie-10 octombrie.

 

Cele mai citite

Tesla soluționează procesul de hărțuire sexuală intentat de un muncitor dintr-o fabrică

Tesla a soluționat un proces intentat de o fostă angajată a unei fabrici care susține că a fost concediată pentru că s-a plâns de...

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...

Prognoza meteo pe regiuni. Vremea se va încălzi în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă în intervalul 13 - 26 mai. Astfel, în următoarele două săptămâni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă