13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăGDPRPrima prelevare de organe din Tulcea, un succes

Prima prelevare de organe din Tulcea, un succes

Două persoane cu insuficienţă renală aflate în unităţi din Bucureşti au primit rinichii recoltaţi de la un bărbat din comuna Valea Nucarilor.

La Spitalul Judeţean din Tulcea a avut loc, vineri, prima prelevare de organe. Donatorul, în vârstă de 46 de ani, a intrat în moarte cerebrală pe 8 mai, rudele acestuia fiind de acord ca pancreasul, ficatul, rinichii şi pielea să fie prelevate pentru a salva alte vieţi.

”În judeţul nostru există etnii de diferite religii, iar participarea la programul de transplant depinde foarte mult de convingerile religioase ale donatorului. De data aceasta, familia a înţeles că poate salva vieţi. Au existat câteva probleme în primele şase din cele aproape 36 de ore cât timp am menţinut toate funcţiile vitale în parametri, dar am reuşit să le depăşim”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, directorul medical al SJU Tulcea, Elena Chircov, responsabil cu identificarea potenţialilor donatori din judeţ.

Înainte de intrarea în sala de operaţie, medicii specialişti din Bucureşti au anticipat complexitatea intervenţiei, medicul chirurg Ion Manea de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti anunţând la final că nu s-au înregistrat incidente deosebite.

”A fost o operaţie standard, chiar dacă a existat o particularitate, respectiv existenţa a trei artere renale. Cei doi rinichi prelevaţi vor fi grefaţi azi (vineri – n.r.) la prânz la Spitalul Clinic Fundeni. S-au prelevat şi vase de sânge pentru anastomoze vasculare”, a declarat chirurgul Ion Manea.

Intervenţia medicilor bucureşteni, asistaţi de cei tulceni, a durat mai mult de trei ore şi a fost urmată de prelevarea a 1.200 de centimetri pătraţi de piele, dintr-un total de aproape 2 metri pătraţi, aceasta urmând să fie conservată la Banca de ţesuturi şi piele a Spitalului „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti.

„Până acum am recoltat suprafeţe mai mici de piele. Doar în timpul rezidenţiatului pe care l-am făcut la Spitalul Floreasca din Bucureşti am participat la o prelevare de piele de pe o suprafaţă mai mare decât cea de acum”, a declarat la finalul intervenţiei medicul specialist din SJU Constanţa, dr. Alisa Zisman.

Coordonatorul echipei de transplant din SJU Tulcea, Tiberiu Corhan, a apreciat intervenţia ca fiind ”complexă şi de succes”, întrucât cel puţin două persoane vor beneficia de organele donate. ”Anul trecut, realizarea acestei operaţii era doar un vis”, a menţionat dr. Neviser Zaharcu, medic de gardă la SJU Tulcea.

Cele mai citite

Mesajul Nataliei Intotero de Ziua Națională a Tineretului. Ministrul anunță că peste 15000 de tineri vor merge gratuit în tabără

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului, care este sărbătorită pe data...

Joia Mare. Preasfinția Sa Claudiu a spălat picioarele a 12 tineri în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca

În Joia Mare, 2 mai 2024, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca la orele dimineții s-a celebrat Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel...

Incident sângeros la o școală din Wisconsin, SUA! Polițiștii au împușcat mortal un elev

Polițiștii americani au împușcat mortal un elev care ar fi avut o armă. Incidentul a avut loc în fața unei școli din Wisconsin. Autoritățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă