18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăGDPROperaţii pe cord deschis, în premieră naţională la Polisano

Operaţii pe cord deschis, în premieră naţională la Polisano

Cel mai modern spital din România, deschis în 2013 la Sibiu de doctorul Ilie Vonica, cel care a deschis şi primul spital privat din România, a înregistrat deja câteva premiere naţionale în chirurgia cardio-vasculară.

Dotările din spital sunt impresionante, iar echipa este formată din medici români care au lucrat şi s-au specializat în străinătate. Chirurgi renumiţi în lume, de la AKH Viena, de la spitalul din Grenoble şi din alte centre de prestigiu colaborează cu medicii de la Sibiu.

Pacienţi care până acum alegeau să se trateze în străinătate preferă să vină la spitalul deschis în centrul ţării.

O valvă de ultimă generaţie a fost folosită la Sibiu, în premieră naţională, în timpul a două operaţii pe cord deschis făcute de chirurgul cardiovascular Victor Costache, şeful Secţiei Chirurgie Cardio-vasculară şi directorul medical al Spitalului European Polisano.

Valva de tip sutureless Perceval S, singura valvă din chirurgia cardiacă complet sutureless, pe lângă avantajul creat de faptul că inciziile pe care le presupune sunt foarte mici şi, implicit, recuperarea pacienţilor este mai rapidă, permite ca, în timpul intervenţiei chirurgicale, inima pacientului să fie oprită doar jumătate din timpul necesar într-o intervenţie clasică.

Dr. Costache explică în ce constă această tehnică

“Am realizat două proceduri în premieră naţională în chirurgia valvei aortice, este vorba de o valvă nou-apărută pe piaţă, o valvă care se implantează complet, fără fire de sutură, se numeşte sutureless, sau o valvă complet hibridă, ce se poate implanta la toţi pacienţii care necesită o protezare valvulară aortică, dar şi la pacienţi care în trecut erau refuzaţi chirurgiei. Acest tip de valvă aduce în plus două beneficii: în primul rând, timpul de implantare datorită acestei inovaţii tehnice este mult redus şi astfel se reduce cel puţin la jumătate timpul de oprire a inimi şi, întrucât nu mai necesită o sutură laborioasă, se poate implanta prin incizii, printr-o cale de abord mult mai mică”, spune chirurgul care a realizat operaţiile.

Acest tip de valvă a apărut pe piaţă foarte recent, iar după ce în anii 2011-2012 a avut loc un studiu clinic în mai multe ţări vest-europene, acum tehnica a fost preluată şi de Italia, Spania şi în prezent România.

„Este o tehnică dezvoltată în Franţa, de către chirurgul parizian François Laborde şi de către unul dintre partenerii noştri – dr. Eric Arnaud-Crozat, iar compania este una dintre cele mai mari producătoare de valve din lume şi am achiziţionat-o în premieră la Sibiu, pentru a o putea implanta la doi pacienţi”, a adăugat dr. Costache.

Timpul scurt – marele avantaj

Timpul mediu din registrul european în cazul unei înlocuiri valvulare aortice este în jur de 60 de minute, iar prin această procedură se reduce la 30 de minute. Operaţia în sine durează mai puţin de două ore.

Medicul ATI Mihai Chiloflischi, coordonatorul Secţiei Terapie Intensivă, vorbeşte despre avantajele pe care le aduce reducerea timpului în care inima unui pacient este oprită.

„Anestezia pentru un astfel de caz nu comportă diferenţe faţă de o operaţie clasică, beneficiul cel mare este legat, la fel ca şi în cazul beneficiului chirugical, de timpul mult redus al intervenţiei chirurgicale şi mai ales timpul mult redus de clampaj, de oprire a inimii. Acest lucru ne permite obţinerea unei stabilităţi hemodinamice post operator mult mai repede sau chiar extubarea mult mai rapidă a pacientului, obţinerea unui confort al pacientului mult mai rapid şi, astfel, un parcurs operator mult mai mic”, spune dr. Mihai Chiloflischi.

Aceste intervenţii se fac cu precădere persoanelor vârstnice, iar scurtarea duratei intervenţiei reduce şi riscurile pentru un pacient vârstnic şi cu alte afecţiuni complementare.

Echipă şi dotări de excepţie

Spitalul European Polisano a fost deschis în primăvara acestui an la Sibiu şi de atunci au avut loc mai multe premiere naţionale în chirurgia cardiovasculară realizate de medicii clinicii.

Aici se pot face toate tipurile de intervenţii din sfera afecţiunilor cardiovasculare: bypass aorto-coronarian, protezări valvulare şi plastii valvulare, chirurgia aortei toracice, chirurgie pe cord bătând, chirurgie minim invazivă, TAVI, asistenţă circulatorie.

Din luna noiembrie s-au realizat în cadrul Secţiilor Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie intervenţională, mai multe intervenţii de corecţie a anevrismelor aortei toraco-abdominale printr-o nouă generaţie de endoproteze de tip MFM (multilayer flow modulator), ce pot fi implantate în România numai la Spitalul European Polisano.

Clinica este echipată cu pompe de circulaţie extracorporeală de ultimă generaţie de tip Stockert S5, cell saver (recuperatoare de sânge), unitate de chirurgie cardiacă video-minim invazivă, balon de contrapulsaţie intra-aortic, consolă de asistenţă circulatorie de tip ECMO-ECLS.

Toţi cei internaţi aici au parte de condiţii de cazare excepţională, sub contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă în plus există saloane speciale pentru pacienţii VIP.

În Secţia de Anestezie-Reanimare activează o echipă de anestezişti-reanimatori experimentaţi, avându-l consultant pe dr. Jean Pierre Labadens, unul din aşii anesteziei în chirurgia cardiacă din Franţa, fondatorul Clinicii Tonkin din Lyon şi al GCS Chirurgie Cardiaque din Annecy.

Dr. Victor Costache, cel care conduce Chirurgia Cardiovasculară, a revenit în ţară după 13 ani petrecuţi în Franţa, unde şi-a obţinut rezidenţiatul, examenul de medic specialist şi titlul de medic primar, a fost unul dintre fondatorii Clinicii de Chirurgie Cardiacă din Annecy şi este membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiacă.

Nume renumite din domeniu vin constant şi colaborează cu Spitalul European Polisano: prof. Marcel Dahan, preşedintele Societăţii Franceze de Chirurgie Toracică şi Cardiovasculară, prof. Dominique Blin, fondatorul chirurgiei cardiace la Universitatea de Medicină din Grenoble, dr. Eric Arnaud-Crozat, fondatorul Clincii Belledone din Grenoble, prof Olivier Chavanon, şef Secţie Chirurgie Cardiacă la CHU Grenoble, prof. Gunther Laufer de la AKH Viena, prof. François Dagenais, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă din Quebec City, Canada.

Spitalul European Polisano funcţionează într-o clădire nou construită, ce se ridică pe 9 nivele, are un Centru de Imagistică cu dotări, multe dintre ele unice în ţară, are prima maternitate privată din judeţul Sibiu, numeroase specializări din domenii diverse, iar în următorii ani aici vor avea loc operaţii de transplant pulmonar şi cardiac.

Investiţia este parte a Grupului Polisano, primul grup complet integrat în domeniul medical din România, segmentele sale de business cuprinzând o serie de policlinici cu laboratoare proprii, spitale private, centre de fertilizare in vitro, reţea de farmacii, distribuţie de produse farmaceutice şi producţie de medicamente.

De la mijlocul lunii ianuarie 2014, echipa de medici de la Spitalul European Polisano din Sibiu va desfăşura, timp de cateva luni, o campanie de coronarografie gratuită pentru toţi pacienţii cu bilet de trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie.

Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă