17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăGDPRObezitatea la copii, cauzată de o infecţie virală

Obezitatea la copii, cauzată de o infecţie virală

Un studiu medical derulat de cercetătorii americani întăreşte o mai veche ipoteză: obezitatea este declanşată de infecţia cu un virus. Potrivit ziare.com, studiul a fost realizat de Şcoala de Medicină San Diego, Universitatea din California. “S-a descoperit o legătură între obezitate şi existenţa unei infecţii cu un adenovirus”, afirmă dr Jeffrey B Schwimmer, care îşi exprimă speranţa că, prin noile descoperiri, copiii să poată scăpa de stresul pe care îl resimt dacă au această afecţiune, după cum scrie Medical News Today.

Cercetătorii au ales un grup de copii obezi şi au determinat dacă sunt infectaţi cu adenovirusul 36 sau AD36, care poate provoca şi infecţii respiratorii, oftalmologice şi gastro-intestinale. Schimmer a explicat faptul că, în culturile celulare din laborator, s-a descoperit că virusul atacă celulele adipoase imature şi le determină să se dezvolte şi să se înmulţească mult mai rapid. Prezenţa anticorpilor împotriva AD36 indică o probabilă infecţie. AD36 este singurul adenovirus care a fost legat de obezitatea umană, ipoteză confirmată iniţial de studiul pe animale.

Pentru acest studiu a fost ales un grup de 124 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani dintre care 67 erau obezi. Cercetătorii au căutat prezenţa anticorpilor la AD36. Rezultatele au arătat că majoritatea copiilor obezi aveau anticorpi împotriva adenovirusului AD36. “Aceste date susţin o asociere între obezitate şi prezenţa virusului AD36 la copii. Identificarea unei relaţii de cauză-efect are implicaţii majore în prevenirea şi tratarea obezităţii infantile”, concluzionează dr. Schwimmer.

Obezitatea este un indicator pentru afecţiuni viitoare, precum boli de inimă, boli hepatice şi diabet. În SUA s-a estimat că 17% dintre copii şi adolescenţi sunt obezi, iar o persoană care suferă de această problemă în copilărie are 75% şanse să o aibă şi la maturitate. Riscul obezităţii la copii este indus de obiceiurile alimentare nesănătoase, stres, dar şi de istoricul familiei.

Cele mai citite

Un străin a fost prins în București cu 8 grame cocaină

La data de 29 aprilie 2024, procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus...

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...
Ultima oră
Pe aceeași temă