Dermatologii avertizeaza populatia asupra efectelor negative ale expunerii prelungite la soare, deoarece afectiunile cutanate grave precum cancerul pot aparea chiar si dupa zeci de ani.
Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica, a declarat, cu ocazia deschiderii Conferintei Nationale de Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala: "De ani de zile, le spunem oamenilor sa nu stea la soare intre orele 10.00 si 16.00, cand razele ultraviolete sunt foarte agresive, pentru ca exista riscul imbatranirii pielii si aparitiei cancerului cutanat. Mai mult, o piele care a fost arsa de soare poate dezvolta cancer peste zeci de ani, de aceea cel mai bine ar fi sa nu ajungem in aceste situatii”. Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala este printre primele societati medicale multidisciplinare care ofera solutii de sanatate si frumusete a pielii. "Fotoagresiunea si fotoimbatranirea sunt probleme medicale reale, iar prevenirea lor poate impiedica progresia modificarilor cutanate catre cancere. Factorii externi sunt implicati in proportie de 80-90% in patologia imbatranirii cutanate, printre acestia fiind radiatiile ultraviolete naturale si artificiale, fumatul, alimentatia, stresul si poluarea”. "De aceea, folosirea hainelor protectoare, a cremelor-ecran si evitarea soarelui trebuie sa fie incurajate atat de catre specialisti, cat si de catre doctorii de familie”, a precizat medicul Mihaela Leventer. Specialistul a atras atentia ca dispozitivele de bronzare, respectiv camerele de bronzat, care sunt la mare moda in Romania, au fost scoase in afara legii in anumite state din SUA si chiar din Europa, deoarece folosite haotic pot cauza cancer de piele.
Specialistii dermatologi spun ca folosirea camerelor de autobronzare nu ar fi nociva daca ar fi coordonata de un profesionist si daca respectivele dispozitive ar fi verificate permanent. "Este foarte important sa stim cine controleaza aceste solare, mai ales ca nu am auzit sa fie vreun medic dermatolog care sa le coordoneze”, a spus Leventer. Potrivit expertilor, 15-30 de minute petrecute intr-un salon de bronzare sunt la fel de periculoase ca o zi de plaja.