Numărul românilor interesaţi să renunţe la fumat s-a mărit de cinci ori în luna mai, faţă de media primelor trei luni ale anului, arată datele liniei Tel Verde Stop Fumat, potrivit cărora cea mai importantă creştere, din acest punct de vedere, s-a înregistrat în rândul tinerilor, potrivit Mediafax.
Peste 300 de fumători au apelat Tel Vede Stop Fumat pentru a obţine informaţii despre Programul Naţional Stop Fumat pe parcursul lunii mai, luna renunţării la fumat, potrivit coordonatorului Programului Naţional Stop Fumat, medicul Magda Ciobanu.
Astfel, până la 30 mai, 312 persoane au sunat şi au primit informaţii despre program, în timp ce, în primul trimestru din 2012, media a fost de doar 61,7 apeluri pe lună.
Cea mai importantă creştere a interesului pentru renunţarea la fumat s-a înregistrat, în mai, în rândul persoanelor cu vârsta până în 30 de ani – 35,8% din totalul apelanţilor, faţă de 27% în primele trei luni ale anului.
Coordonatorul programului Stop Fumat este de părere că explicaţia acestor rezultate provine, probabil, din abordarea unui tip nou de comunicare după 20 aprilie: „social media”.
Astfel, pagina de Facebook a programului a fost permanent updatată, forumul de pe pagina web a programului a fost activat şi, în plus, au fost implicate în comunicarea despre fumat persoane cunoscute în mediul online şi monden.
Iar rezultatele, spune dr. Ciobanu, se pot observa cu uşurinţă: peste 200 de români au dat like paginii de facebook a programului în luna mai ttps://www.facebook.com/stopfumat.eu), în creştere cu 100% faţă de luna martie, când pagina avea mai puţin de 150 like-uri.
„Pentru noi, cei care ne străduim să-i ajutăm pe oameni să nu mai fumeze, rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, deoarece se pare că am găsit o cale de a transmite informaţia despre fumat acelui grup-ţintă care are cele mai mari beneficii de pe urma renunţării la fumat, dar care este şi cel mai greu de abordat: persoanele tinere. Studiile internaţionale, dar şi practica medicală de zi cu zi, ne arată că «recuperarea» de pe urma fumatului este cu atât mai importantă cu cât persoana renunţă la tutun mai devreme”, a mai spus coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat
Britanicii au estimat, printr-un studiu, numărul anilor de viaţă pierduţi din cauza fumatului. Astfel, dacă fumezi toată viaţa, pierzi, în medie, zece ani. Renunţarea la tutun, arată aceeaşi cercetare, nu este însă niciodată tardivă. Astfel, cei care se lasă de fumat după 65 de ani câştigă un an de viaţă.
Potrivit specialiştilor, renunţarea la fumat înaintea vârstei de 35 de ani scade semnificativ şi rapid riscul de a suferi de o boală cardio-vasculară, acesta ajungând la nivelul nefumătorilor. Efectul „recuperator” asupra funcţiei pulmonare nu este, însă, la fel de rapid, deoarece particulele toxice din fumul de tutun ajung şi se depun direct în plămân, persistând întreaga viaţă. Însă, spun medicii, cu cât se renunţă mai devreme, cu atât funcţia respiratorie revine mai aproape de normal.
Un alt studiu, realizat în Taiwan şi publicat în 2010, a arătat că mortalitatea prin tuberculoză este mai mare la pacienţii fumători: fumatul creşte riscul de deces prin TBC de aproape nouă ori. Dacă pacientul renunţă la fumat, riscul scade cu 65 la sută.
Tot în România, unul din patru decese care se produc înaintea vârstei de 35 ani este cauzat de boli provocate de fumat, potrivit datelor statistice.
„Cei mai mulţi fumători sunt la grupa de vârstă 25-44 ani, respectiv 32,9 la sută, comparativ cu media de 24,3 la sută (adulţi peste 15 ani care fumează zilnic). Persoanele tinere cu vârsta până în 35 de ani, sunt cele care beneficiază cel mai mult de pe urma renunţării la fumat”, a mai spus medicul Magda Ciobanu.
Medicii subliniază şi că, dincolo de date statistice şi noţiuni medicale, renunţarea la fumat aduce multe lucruri bune în viaţa fostului „viciat”: senzaţia de libertate, de autocontrol, senzaţii şi percepţii noi (gust, miros, respiraţie etc), activităţi noi în timpul liber câştigat şi, nu în ultimul rând, sentimentul de învingător.
De la începutul Programului Stop Fumat, în 2007, peste 70.000 de români s-au arătat interesaţi să renunţe la tutun, iar peste 50% dintre ei nu au mai fumat la sfârşitului tratamentului şi consilierii psihologice de specialitate.
Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).
Conform ultimului raport GATS, realizat în 2011, în România, fumatul ucide peste 33.000 de persoane anual, 70% dintre acestea având vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani.
Anual, în toată lumea, tutunul cauzează moartea a peste şase milioane de oameni dintre care peste cinci milioane sunt fumători şi foşti fumători.