17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRLucrat manual, cu ajutorul calculatorului

Lucrat manual, cu ajutorul calculatorului

Unii sunt experti in cibernetica, altii sunt tehnofobi. Oricum ar fi, cei mai multi designeri au adoptat o gama larga de aplicatii tehnologice. Cu doar un calculator la indemana si fara a avea aptitudini avansate pe Internet, designerii pot sa creeze imprimeuri, sa elaboreze culori sau sa se joace cu forme noi. Doi designeri explica in ce mod competenta tehnologica a devenit deodata parte din lumea lor creativa.

Christopher Bailey, Burberry

Dupa noua ani petrecuti la Burberry, Bailey a fost promovat in noiembrie director general de creatie. El se foloseste de tehnologie pentru aproape orice, inclusiv pentru a-si transforma sediul companiei intr-un loc sustenabil si ecologic. Toti colegii sai au voie sa-si tina iPod-urile pe birou.
"Tehnologia digitala este o parte fundamentala in tot ceea ce facem. A devenit o parte din cultura noastra si din felul in care comunicam, iar prin tehnologie exploram intotdeauna un mod diferit de a face ceva mai interesant sau de a transforma experienta unui consumator ori a unui angajat", spune Bailey.
"Ne jucam digital cu imprimeul clasic Burberry de ceva timp – l-am inovat prin mici modificari de  marime, culoare si textura. De exemplu, in acest sezon am pus un print floral si cu inimioare peste carouri, un print care a fost creat pe calculator."
"Inca probam hainele pe oameni adevarati, insa ne folosim de tehnologie in comunicarea cu manufacturierii nostri. De asemenea, inregistram toate aspectele unei tinute si le urcam online, asa incat, daca oamenii dau clic pe un trenci, acesta se poate vedea din toate unghiurile, se poate simti atitudinea hainelor si clientul vede o haina dinamica, nu o imagine statica."

Frida Giannini, Gucci

Director creativ la Gucci din 2006, Giannini era inainte creatorul de posete de la Gucci, asa cum fusese inainte la Fendi. Colectia ei din 2010 a fost una notabila prin tratamentul tehno care le-a conferit originalitate hainelor sport. In mod similar, tehnologia a adus imbunatatiri si gentilor, si pantofilor din piele, ceea ce a creat un echilibru intre traditie si futurism.
"Moda astazi este un act de balans intre tehnologia de ultima generatie si lucrul manual. Pe de o parte, ne folosim de orice noutate tehnologica posibila pentru a crea produse inovative, precum si cai inventive de a le transmite. Cu toate acestea, imi dau bine seama de mostenirea casei Gucci si de codul casei in ceea ce priveste calitatea si manufactura. Ambele sunt laborioase, iau mult timp si tin in mod clar de lucrul manual", spune ea.
"Modelele Gucci sunt desenate intai de mana inainte de a fi puse pe calculator si modificate. si intotdeauna imi probez hainele pe un model adevarat. Un manechin – mai ales unul pe computer – nu ar putea niciodata sa inlocuiasca subtilitatile si senzualitatea unui corp omenesc. Componenta high-tech este folosita cu precadere cand vine vorba de un tratament avansat pentru anumite materiale. Calculatorul te lasa sa creezi variatii incredibile de imprimeuri, cu care ador sa ma joc", explica Frida Giannini.
"Folosim aceleasi laboratoare si ne aprovizionam din acelasi loc de unde am facut-o dintotdeauna, dinainte ca noile tehnologii sa se dezvolte, dar, de exemplu, in ultima mea colectie primavara/vara, cei care ne aprovizioneaza au fost nevoiti sa aduca experti tehnici pentru a ne realiza ideile… Cand am inceput prima oara sa dezvoltam GC Neoprene pentru noile genti Bamboo, am pornit de la materialul care se foloseste in scufundari si care a trebuit apoi dezintegrat pentru a putea fi tratat ca o tesatura."
Ea adauga: "Noua geanta Bamboo din piele de crocodil pare foarte high-tech din cauza efectului cauciucat pe care il da suprafata ei, insa el a aparut ca urmare a eforturilor noastre din laboratoare: au fost folosite agate pentru a freca pielea netratata de crocodil, dupa care a fost aplicat un anumit tip de ceara pentru a-i da efectul de cauciuc. Pare a fi futuristic, dar in realitate totul e facut de mana".

Cele mai citite

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...

Rata de ocupare în Uniunea Europeană a crescut ușor în al doilea trimestru din 2024

În al doilea trimestru al anului 2024, rata de ocupare a persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a...

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...
Ultima oră
Pe aceeași temă