21.1 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăGDPRFobia de psihiatrie

Fobia de psihiatrie

Cand a fost acceptata ca specialitate medicala, dupa descoperireea unor substante care au revolutionat tratamentul bolilor de nervi, psihiatria a scos bolnavul psihic din lanturi si manastiri si l-a redat societatii. Dar o societate guvernata de legea junglei, care da autoritate celui mai agresiv, ii face pe oamenii mai slabi sa simta nevoia autoregasirii intr-o manastire.
Multi oameni se tem sa priveasca in interiorul propriei persoane. Poate ca le este frica sa descopere lucruri de neacceptat pentru ei sau pentru cei apropiati. Poate ca le este teama ca-si pierd credibilitatea si ca o parte importanta a vietii lor o sa se schimbe brusc. Nu se stie in ce fel. Si, bineinteles, nu pot lasa nici alte priviri indiscrete sa patrunda in colturile tainice ale sufletului, asemanatoare unei cutii a Pandorei.
Pericolul vine din interior sau din exterior? Aceasta aparare impenetrabila este intotdeauna periculoasa. Conflictele intrapsihice care apar intre cele mai intime nevoi si legile morale si sociale se adancesc pana ce provoaca boala, ca ultima forma de aparare. Tulburarea psihica, indiferent de aspectul pe care il imbraca, creeaza disconfort, suferinta, scaderea capacitatii de adaptare, pierderi in plan relational, pana la izolare si demisie profesionala. Pentru orice pro-blema identificata apar si specialisti.
Foarte multe persoane, unele dintre ele cu studii superioare, nu stiu nici in prezent sa faca deosebirea intre psihologi si psihiatri. Psihologului, ca absolvent al Facultatii de psihologie, ii revine sarcina sa faca psihoeducatie in scoli si sa previna aparitia bolilor psihice. Psihiatrului, ca medic specialist in psihiatrie, ii revine rolul sa diagnosticheze si sa trateze tulburarile psihice si nu sa puna etichete. De aici mai porneste o cale de evitare a contactului cu psihiatria. „Ma duc la psiholog, pentru ca nu sunt nebun”. „Daca merg la psihiatru, cine stie peste cine dau si innebunesc de-a binelea”.
Teama de a nu fi asimilat cu „nebunii” sau de a consulta un specialist care seamana prea mult cu pacientii lui intareste fobia de psihiatrie. Astfel, serviciile psihiatrice din Romania acopera doar 15% din nevoile din teren, in mare parte boli cronice si cazuri sociale.

Cele mai citite

Bătălia secundară Harris – Trump de pe ecranele online

Câteva dintre replicile lui Trump au devenit deja virale pe internet În timp ce zeci de milioane de americani s-au conectat, marți, pentru a urmări dezbaterea...

Schimbare importantă pentru şapte milioane de români care au cotizat la Pilonul II de pensii

Senatul a adoptat tacit propunerea care prevede majorarea progresivă anuală cu 1% a cotei de contribuție la Pilonul II Inițiativa aparține unui grup de parlamentari...

Au crescut investițiile nete în România

Creșterea față de anul trecut, a fost de 5,6%, în primul semestru și de 5% în cel de-al doilea semestru Potrivit Institutului Național de Statistică,...
Ultima oră
Pe aceeași temă