20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRFitness pentru creier

Fitness pentru creier

Anumite exerciţii, care pot fi făcute şi pe computer, te ajută să dezvolţi noi legături între neuroni şi să ai un tonus cognitiv mai bun.

Te poţi relaxa şi scăpa de stres cu ajutorul unor „exer­ciţii pen­tru minte”, un fel de teste psi­ho­logice, care îţi pun capul la contribuţie, fără să te obosească însă. Stai în faţa computerului şi în cele patru colţuri ale ecranului îţi apar diverse figuri geometrice, un triunghi, un romb, un pă­trat, un  cerc, de diverse culori.

La un moment dat dispar, apoi reapar. Tu ghiceşti cu mouse-ul locul în care a fost fiecare. Ţi se dă rezultatul, apoi treci la urmă­torul exerciţiu: un şir de şase cifre pe care va trebui să îl me­mo­rezi. Pe rând, trebuie să spui care cifre lipsesc din şir, după reguli care ţi se explică la începutul exerciţiului.

Se practică 30 de minute pe zi

Astfel de exerciţii îmbunătăţesc memoria, cresc puterea de con­centrare, te ajută să fii mai rapid în luarea deciziilor. Ca să ai re­zultate este nevoie să le faci constant, timp de trei săptă­mâni, aproape zilnic sau măcar la două zile. „Aşa cum antibio­ticele se iau riguros, tot aşa aceste exerciţii trebuie prac­ticate zilnic, timp de 30 de mi­nute”, spune Stelian Marian, director general Synergon Con­sulting, firma care a adus CD-ul „Brain Fitness” pe piaţa din România. Cercetătorii în neuroştiinţe au arătat că aceste tehnici de exer­sare mentală pot face diversele reţele de neuroni să funcţioneze mai bine. „Nu se vor naşte alţi neu­roni, dar este posibil să dez­voltaţi noi legături între ei, să aveţi un tonus neurologic şi cog­nitiv mai bun”, spune me-dicul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Imunitatea, mai bună

Nu doar mintea va avea de câş­tigat de pe urma acestor exer-ciţii, ci şi sistemul tău imu­nitar. „Se îmbunătăţeşte nu doar per-formanţa mentală, ci şi răspun-sul imunitar al organis­mului”, susţine Stelian Marian. Imunitatea este strict de­pen­dentă şi de nivelul de stres la care este supus organismul. „Stresul inhibă răspunsul imun al orga­nismului”, confirmă medicul Radu Braga. O dată ce ai un nivel scăzut de stres, vei fi mai puţin vulnerabil în faţa unor boli precum virozele, alergiile, obe­zitatea şi chiar cancerul.

Acest CD conţine trei module, primul dintre acestea fiind des­tinat exerciţiilor care antre­nează reţelele de atenţie şi me­morie. „Cel de-al doilea modul cu­prinde informaţii despre ali­mentele care fac bine creierului, iar cel de-al treilea arată care este legătura între sistemul imun şi cel nervos. Nu în ulti­mul rând, sunt explicate bene­ficiile exerciţiului fizic în dezvoltarea creierului”, a adău­gat Stelian Marian. CD-ul se găseşte pe piaţă din această lună şi costă între 50 şi 75 de euro, în funcţie de numărul de exerciţii mentale pe care le conţine.

 

Ce beneficii îţi aduc exerciţiile

Eşti mai puţin stresat

Iei mai uşor decizii

Rezolvi mai repede probleme

Prioritizezi mai bine sarcinile

 

În ce constau acestea:

Exerciţiul 1 dezvoltă orientarea în spaţiu, planificarea acţiunilor, asimilarea informaţiilor noi, formarea imaginii de ansmablu

Exerciţiul 2 îmbunătăţeşte abilitatea de planificare, managementul timpului, evaluarea scenariilor alternative şi operarea cu cifre

Exerciţiul 3 dezvoltă abilitatea de analiză a situaţiilor complexe, integrarea informaţiilor disparate, estimarea probabilistică şi luarea deciziilor.

 

3 săptămâni sunt nece­­­sare pentru a obţine rezultate pozitive. Este nevoie să vă rezervaţi zilnic minimum 30 de minute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă