17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRFarmecul brut al Berlinului

Farmecul brut al Berlinului

Revolutia modei urbane are loc aici

Orasele, precum muzica, isi au propriul ritm. Urca si coboara o data cu moda, de la Parisul perioadei Belle Époque pana la Londra anilor ’60. Daca exista vreun oras care sa exprime cel mai bine era high-tech dot-com a secolului 21, atunci cu siguranta acesta este Berlin.
Farmecul brut care a transformat orasul intr-o capitala a modei in anii ’30 face si acum parte din peisajul urban. Astazi, arhitectura de ultima ora, cu constructii din sticla si otel, ofera inca un exemplu al stilului berlinez, totul completat de imensele cladiri goale, ramasite ale Germaniei de Est postindustriale.
Cultura tinerilor, de la petreceri rave dominate de muzica tehno pana la stilul individualist de a se imbraca, urban-cool, este inca un aspect al Berlinului care atrage tineretul din intreaga lume.

Insasi esenta modernitatii o reprezinta noua tehnologie. In aceasta luna, o data cu aniversarea caderii Zidului, au existat intrebari de tipul "ce-ar fi fost daca?". Mai precis, daca, in timpul Republicii Democrate Germane, ar fi existat retele sociale ca astazi, ar fi fost grabita caderea regimului?
Istoria nu se face privind din retrospectiva. Totusi, nu exista nici un dubiu ca actuala colonizare a orasului cu un tineret atat de energic si artistic, combinata cu telefonia mobila, transforma Berlinul intr-un pamant fertil pentru o noua dezvoltare culturala.
La fel cum industria muzicala a fost afectata de piratarile online, la fel si brandurile de lux deja stabilite se confrunta acum cu schimbari fara precedent in ceea ce priveste actiunile si atitudinile lor. Nume care erau odinioara sustinute de patura superioara a societatii au fost depasite de branduri noi care stiu cum sa navigheze prin ciberspatiu.

E-comertul, pe care directorii executivi ai brandurilor il considerau candva o varianta inferioara magazinului propriu-zis, este acum unul dintre rarele domenii care cresc economic. Firme care se credeau in varful unei piramide construite prin prezenta publicitara in reviste si ziare isi vad acum identitatea umbrita pe bloguri si pe Twitter.
Comentariile devin virale atat de repede incat dau un nou sens cuvintelor "fast fashion". Viteza schimbarii este cel mai dramatic efect al noilor tehnologii. La fel cum Berlinul de astazi este diferit de cel de acum cinci ani, asa si lumea financiara a fost obligata sa apese continuu pe butonul de "refresh". Imediat cum o varianta a unei retele sociale este asimilata in sistem, o alta este inventata.
Insa aceste schimbari exista si in mintile celor care simt ca totul poate fi – si ar trebui sa fie – provocat si schimbat, de la felul in care ne facem cumparaturile pana la felul in care simtim.

Germania, premergatoarea miscarii ecologice, isi vede acum ideile altadata considerate revolutionare intrate in gandirea de masa. Atitudinile etice pot deveni exemple ale puterii oamenilor, care vor schimba felul de a cumpara intr-un mod la fel de drastic precum a facut-o criza financiara.
Cel mai bun exemplu al puterii oamenilor de a alunga un regim rigid a fost vazut in Berlin, acum 20 de ani. Insa trecerea controlului de la cei care fac tendintele la cei care le schimba poate deveni la fel de semnificativa – cu putin ajutor din partea prietenilor nostri tehno.

Cele mai citite

VIDEO. Ozana Barabancea vorbește despre momentul în care a fost dată afară de la emisiunea „Te cunosc de undeva”

Ozana Barabancea a oferit detalii despre momentul în care a fost dată afară din emisiunea „Te cunosc de undeva” în cadrul unei apariții recente...

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

Nadia Comăneci a dezvăluit discuția purtată cu Serena Williams, la finala de gimnastică de la JO 2024

Nadia Comăneci, prezentă la evenimentul Țiriac Foundation Trophy, a oferit câteva detalii interesante despre discuția sa cu Serena Williams, pe care a întâlnit-o recent...
Ultima oră
Pe aceeași temă