Doi din trei oameni sufera de-a lungul vietii de dureri de spate. Acestea pot fi provocate de anumite traumatisme, dar si de boli ale coloanei vertebrale. In primele zile de la aparitia durerilor se recomanda prezentarea la medicul de familie. El va sti catre ce specialist il va orienta pe pacient, daca situatia o impune. Tratamentul indicat se bazeaza pe medicamente, balneofizioterapie sau gimnastica medicala.
Dr. Doina Mihaila, medic de familie, ne-a declarat ca durerile de spate pot avea mai multe cauze, cum ar fi: traumatisme (lovituri, cazaturi, accidente produse prin practicarea unui sport etc.), boli ale coloanei vertebrale. Cele mai frecvente afectiuni ale coloanei sunt discopatiile lombare, care sunt provocate fie de tasarea discurilor vertebrale, fie de aparitia ciocurilor (depuneri de calciu pe vertebrele lombare). "Durerile apar prin compresiunea nervilor. Atunci cand este iritat nervul sciatic, apare lombosciatica si in aceasta situatie durerea este resimtita pe fesa si picior (in dreapta sau in stanga)”, a spus dr. Doina Mihaila. Lombosciatica nu este o boala cronica, ea fiind cauzata in urma unei miscari bruste a corpului, de statul in curent, trepidatii, umezeala. Nu este insotita de modificari osoase. Poate aparea la orice varsta. Discopatiile lombare apar in urma unor modificari osoase la varste tinere, in general dupa 30-35 de ani. Explicatia este aceea ca, in timp, se produce tasarea vertebrelor. In spatele unui dureri in zona lombara se poate ascunde chiar si osteoporoza. Aceasta este o boala cronica, ce apare la femei dupa cinci ani de la instalarea menopauzei si chiar la barbati, dupa varsta de 50 de ani.
Radiografia este obligatorie
In cazul afectiunilor coloanei vertebrale diagnosticul se stabileste pe baza radiografiei, iar atunci cand este vorba de osteoporoza – de investigatia numita osteodensitometrie (DEXA). Medicul Doina Mihaila sfatuieste persoanele care sufera de aceste boli sa se prezinte la medic cand apar primele simptome. "In cazul lombosciaticii simple se recomanda tratamente cu unguente sau pastile antiinflamatoare, daca pacientul in cauza nu sufera de ulcer gastric. De asemenea, se recomanda recuperare medicala -balneofizioterapie. Pentru cei care sufera de dureri discoartrozice sau de ciocuri se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene (daca nu sunt contraindicatii), unguente, recuperare medicala, care va include si gimnastica medicala”, a spus dr. Doina Mihaila. Din pacate, tratamentul periodic nu duce la vindecarea afectiunilor, ci doar la calmarea durerilor. Medicul de familie il poate orienta pe pacientul in cauza, pe baza unui bilet de trimitere, la specialist, in functie de afectiunea respectiva: ortoped, reumatolog sau balneofizioterapeut sau endocrinolog. In situatia in care apare o stare de amorteala pe un picior, este indicata trimiterea la un medic neurolog. Foarte important este ca persoanele cu afectiuni ale coloanei sa aiba greutatea ideala, pentru ca surplusul de greutate afecteaza coloana vertebrala.