19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăGDPRDe ce se va tripla numărul de transplanturi

De ce se va tripla numărul de transplanturi

Cu ajutorul unei minime modificări legislative, care a permis angajarea de coordonatori de transplant, organele au început să fie recoltate în toată ţara.

Numărul transplanturilor va creşte spectaculos în acest an, faţă de cel anterior, au anunţat oficialii Agenţiei Naţionale de Transplant. Secretul triplării numărului de astfel de operaţii constă în angajarea a 22 de persoane în toată ţara. Este vorba de medici sau de asistenţi medicali care sunt plătiţi pentru a îndeplini funcţia de coordonator de transplant într-o serie de judeţe în care niciodată până acum nu au fost recoltate organe de la donatori aflaţi în moarte clinică. Aceste angajări, despre care specialiştii de la site-ul
www.consultatii-medicale.ro spun că reprezintă cea mai bună măsură aprobată de Guvern pentru domeniul sanitar de la înfiinţarea SMURD, duc la salvarea a zeci de mii de vieţi în fiecare an.

Mai mult, pentru că, în total, tratarea unui pacient transplantat este mai ieftină decât tratarea unuia care are nevoie de dializă pe termen lung, în mod paradoxal, aceste angajări înseamnă economii la bugetul de stat, după cum declară profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

Cifre impresionante

Potrivit directorului executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Dan Luscalov, dacă în tot anul 2012 au fost recoltate organe de la 65 de persoane aflate în moarte clinică, în 2013 cifra a fost depăşită, în condiţiile în care s-a scurs mai puţin de jumătate de an.

Numărul donatorilor a crescut şi în contextul în care organizaţii ale societăţii civile, dar şi cele mai multe dintre cultele religioase din România i-au îndemnat pe oameni să doneze organele celor aflaţi în moarte cerebrală. Ca o consecinţă directă a creşterii numărului de organe donate, ieri au avut loc la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj patru transplanturi de rinichi. Organele au fost recoltate de medici din Arad şi din Baia-Mare. Practic, este vorba de prima recoltare de organe efectuată la Arad şi cea de-a doua din istoria spitalului judeţean din Baia Mare.

”Nu este un caz aparte prin faptul că se vor face patru transplanturi în 12 ore, pentru că s-au mai făcut opt transplanturi în 24 de ore, dar putem discuta despre prima recoltare la Arad, din istoria spitalului judeţean de acolo. Şi, de asemenea, al doilea donator este din Baia Mare, deci în felul acesta vreau să atrag atenţia asupra faptului că sunt, în sfârşit, mai multe spitale care încep să furnizeze donatori în moarte cerebrală”, a spus Dan Luscalov.

O premieră similară celei de la Arad s-a înregistrat şi la Tulcea, la începutul lunii martie, unde prelevarea organelor de la un bărbat de 46 de ani, aflat în moarte clinică, a salvat viaţa altor patru persoane.

 

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă