15.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒGDPRDe ce nu se fac operaลฃii complexe รฎn clinicile private

De ce nu se fac operaลฃii complexe รฎn clinicile private

Majoritatea spitalelor private din România se feresc de cazurile dificile, deoarece nu au logistica necesarฤƒ. În aceste condiลฃii, cel puลฃin deocamdatฤƒ, majoritatea operaลฃiilor complicate se fac tot în sistemul public.

 

Românii vor mai avea de aลŸteptat încฤƒ doi-trei ani pânฤƒ când îลŸi vor putea face, în sistem privat, operaลฃii dificile, cum ar fi cele pe inimฤƒ ori pe creier, dacฤƒ Guvernul va ลฃine în stand-by legea asigurฤƒrilor private de sฤƒnฤƒtate. Cu excepลฃia câtorva clinici, medicina privatฤƒ de la noi din ลฃarฤƒ a luat amploare doar în cadrul acelor ramuri care sunt mai puลฃin costisitoare: ginecologia, oftalmologia, stomatologia, chirurgia plasticฤƒ, medicina de laborator, însฤƒ specialitฤƒลฃi precum chirurgia generalฤƒ, ortopedia, neurochirurgia sau chirurgia cardiovascularฤƒ întârzie sฤƒ se dezvolte. „În mediul privat, pacienลฃii sunt trataลฃi elegant ลŸi sunt chemaลฃi la medic pe bazฤƒ de programฤƒri, dar nici un spital privat nu îลŸi poate asuma la ora actualฤƒ un politraumatism”, exemplificฤƒ medicul ortoped Dia Ahmad, cu experienลฃฤƒ medicalฤƒ atât în mediul public, cât ลŸi în cel privat.

Cazuri expediate la spitalul public

Familia Stroe se numฤƒrฤƒ printre românii care au aflat, din propria experienลฃฤƒ, limitฤƒrile sistemului privat. „Am cฤƒutat un spital privat în care sฤƒ o putem opera pe sora mea de o fracturฤƒ de ลŸold, în condiลฃiile în care fusese ลฃinutฤƒ într-un spital de stat o sฤƒptฤƒmânฤƒ fฤƒrฤƒ sฤƒ i se facฤƒ nimic. Am vฤƒzut în privat o soluลฃie ลŸi am fi dat oricât sฤƒ o putem opera în condiลฃii bune, dar în final tot în spitalul public am ajuns. În acel moment nu se mai putea pune problema transportului în strฤƒinฤƒtate”, spune Maria Stroe.

De limitฤƒrile sistemului privat s-a lovit ลŸi Cristiana S. (35 de ani), care a pierdut o sarcinฤƒ ce s-a lฤƒsat cu complicaลฃii. „Dupฤƒ ลŸase luni de consultaลฃii pe bani grei la spitalul privat, am ajuns sฤƒ fac un avort tot în spitalul public. Am fost profund dezamฤƒgitฤƒ de medicina de la noi”, spune Cristina, care ลŸi-a rezolvat în cele din urmฤƒ problema la Spitalul „Sf. Pantelimon”, din BucureลŸti.

Unul din trei români se trateazฤƒ la privat

Multe spitale private se feresc de cazurile dificile, deoarece nu au logistica necesarฤƒ care sฤƒ asigure protecลฃia pacientului. În plus, bolnavii care au com¬plicaลฃii consumฤƒ resurse ลŸi cheltuielile cu astfel de cazuri se recupereazฤƒ greu. „Nu în ultimul rând, cazurile dificile pot strica imaginea unei clinici private, dacฤƒ pacientul moare pe masa de operaลฃie”, spune medicul ginecolog Ioan Stoian, care ลŸi-a deschis primul cabinet privat acum 11 ani. TotuลŸi, medicina în privat are potenลฃial, dupฤƒ cum aratฤƒ ลŸi statisticile. Dacฤƒ acum zece ani, doar unul din zece pacienลฃi mergea sฤƒ se trateze la o clinicฤƒ particularฤƒ, în 2010, unul din trei oameni apeleazฤƒ la astfel de centre.
„Mentalitatea a fost greu de schimbat pentru cฤƒ românul era învฤƒลฃat sฤƒ meargฤƒ în spitalul public. Acum au prins gustul de a merge la clinici civilizate, iar asigurฤƒrile private aproape cฤƒ ar tripla numฤƒrul de pacienลฃi care ลŸi-ar dori astfel de servicii”, sugereazฤƒ Ioan Stoian.

Începutul: cabinete la parterul blocurilor

Dezvoltarea medicinei private a început cu un entuziasm nebun în anii ‘90, când ginecologii ลŸi stomatologii îลŸi deschideau cabinete la parterul blocurilor. „Am deschis primul cabinet la parterul unui bloc din Rahova. Lucrasem ca medic militar în Somalia ลŸi mฤƒ întorsesem cu 5.000 de dolari, bani pe care i-am investit într-o masฤƒ de ginecologie, un ecograf ลŸi în mobilier. Asociatul meu stomatolog a mai venit cu 5.000 de dolari ลŸi aลŸa a pornit afacerea”, povesteลŸte medicul Ioan Stoian de la clinica Gynecoland. Businessul s-a dezvoltat de la un an la altul, pentru ca în cele din urmฤƒ cabinetul din Rahova sฤƒ se mute în centru, sฤƒ aibฤƒ 50 de angajaลฃi în loc de patru ลŸi o cifrฤƒ de afaceri care depฤƒลŸeลŸte un milion de euro pe an. „Am dublat cifra de afaceri în anul în care am pฤƒrฤƒsit definitiv sistemul public”, povesteลŸte medicul Ioan Stoian.

Cu dorinลฃa de a se dezvolta în privat a venit din America ลŸi medicul oftalmolog Cristian Moraru. „Am stat patru luni în SUA ลŸi acolo am vฤƒzut cฤƒ mini-clinicile de oftalmologie funcลฃionau foarte bine în privat. Oftalmologia este o ramurฤƒ a medicinei care se bazeazฤƒ pe tehnicฤƒ. Dacฤƒ ai aparaturฤƒ, operaลฃiile sunt mult simplificate ลŸi riscurile mai mici”, spune medicul Cristian Moraru, de la Clinica Oculus din BucureลŸti. Avantajul unui cabinet oftalmologic în privat ลฃine de numฤƒrul mare de pacienลฃi pe care medicul îi poate primi într-un an. „Aproape 60% din populaลฃie face cataractฤƒ, aลŸa cฤƒ pacienลฃii au nevoie de operaลฃii ลŸi sunt mulลฃumiลฃi cฤƒ în privat nu stau internaลฃi decât douฤƒ-trei zile. Spitalul public, în schimb, este frustrant pentru pacienลฃi, din cauza culoarelor sale interminabile, WC-urile la comun ลŸi stresului de a da ลŸpagฤƒ la medic”, explicฤƒ doctorul.

Scade presiunea de pe sistemul public

TotuลŸi, chiar dacฤƒ unii medici români au arฤƒtat cฤƒ se poate face treabฤƒ ca în Austria, în privat rฤƒmân multe ramuri care ar trebui dezvoltate. „În domeniul chirurgiei, de exemplu, medicina în privat se reduce momentan la operaลฃii mici, uลŸoare, cum ar fi o hernie, o apendicitฤƒ”, spune medicul Mircea Cintezฤƒ, din Comisia de sฤƒnฤƒtate a Parlamentului. Dacฤƒ intervenลฃiile sunt mai de anvergurฤƒ ลŸi necesitฤƒ echipe ลŸi costuri mai mari, doar sistemul public le poate susลฃine. „Pânฤƒ ลŸi procedurile prin care se pun stenturi pe coronare sunt limitate, deลŸi ar exista experienลฃฤƒ pentru a fi fฤƒcute în privat.

Chirurgia cardiacฤƒ este una scumpฤƒ, iar în lipsa asigurฤƒrilor private, nu se poate susลฃine”. Reprezentanลฃii spitalului Euroclinic din BucureลŸti susลฃin însฤƒ cฤƒ în privat se pot face ลŸi operaลฃii complexe. „La Euroclinic se opereazฤƒ tumori pe creier, genitale, la colon, rect, ovare sau sân. Am operat aici ลŸi tumori mai mari de 10 kilograme. Au fost inclusiv intervenลฃii chirurgicale pe vase mari cu echipe de medici din strฤƒinฤƒtate. În douฤƒ-trei luni, vom deschide ลŸi o secลฃie de chirurgie cardiacฤƒ”, afirmฤƒ Petre Brฤƒtilฤƒ, director medical la Euroclinic, BucureลŸti.

Tot ce se asigurฤƒ acum prin abonamentele private sunt simple consultaลฃii ลŸi analize, pe care, în principiu, le asigurฤƒ ลŸi sistemul public. „TotuลŸi privatizarea medicinei este absolut necesarฤƒ. Doar aceasta mai poate ridica presiunea de pe sistemul public”, spune Vasile Astฤƒrฤƒstoae, preลŸedintele Colegiului Medicilor România.

Parteneriatele public-privat

O soluลฃie pentru dezvoltarea medicinei româneลŸti ar fi, spre exemplu, parteneriatele public-privat. O parte dintre spitale sฤƒ rฤƒmânฤƒ în custodia statului, restul sฤƒ fie concesionate. „Consiliile locale pot apela la un investitor privat, care sฤƒ le dezvolte ลŸi s-ar crea un climat de concurenลฃฤƒ. Acum autoritฤƒลฃile nu vor sฤƒ lase fondurile din mânฤƒ ลŸi se toacฤƒ bani în sฤƒnฤƒtate cu sutele de milioane. Cum este posibil ca Spitalul Judeลฃean din Baia Mare sฤƒ beneficieze de reparaลฃii de 20 milioane de euro, iar în Oradea sฤƒ se ridice din temelie un spital privat cu 15 milioane de euro?”, comenteazฤƒ Eduard Dobre. Condiลฃia ar fi ca pentru asigurฤƒrile de stat angajatorii sฤƒ vireze 2%, iar pentru cele private în jur de 5%”, spune specialistul.

Mai puลฃine cazuri de malpraxis

Competiลฃia pe piaลฃa asigurฤƒrilor private de sฤƒnฤƒtate va fi o soluลฃie ลŸi pentru limitarea malpraxisului. „Nici un asigurฤƒtor privat nu ar lucra cu un medic care prescrie 100 de RMN-uri (rezonanลฃe magnetice) ลŸi 70 se dovedesc inutile”, considerฤƒ ortopedul Dia Ahmad. În ลฃฤƒri precum Italia sau Germania, oricare cetฤƒลฃean care posedฤƒ o asigurare privatฤƒ de sฤƒnฤƒtate serioasฤƒ poate sฤƒ beneficieze de o intervenลฃie cardiovascularฤƒ în privat. „Spre exemplu se fac înlocuiri de valvฤƒ cu ajutorul asigurฤƒrilor care acoperฤƒ peste 25.000 de euro. Dacฤƒ la stat se pune problema listelor de aลŸteptare, în privat lucrurile merg mult mai simplu”, a explicat Mircea Cintezฤƒ. Marele avantaj al dezvoltฤƒrii sistemului privat ar fi cฤƒ banii s-ar investi cu cap. „La spitalele publice, 90% din fonduri se duc pe salarii, aลŸa cฤƒ este normal sฤƒ nu mai rฤƒmânฤƒ bani de investiลฃii. În privat, 30% din fonduri sunt reprezentate de salarii, restul sunt bani de investiลฃii”, spune Eduard Dobre, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice.

Cele mai citite

Sarea recristalizatฤƒ din Romรขnia care provine dintr-un zฤƒcฤƒmรขnt vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizatฤƒ vรขndutฤƒ de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ศ™i Turismului: โ€žศ˜tiaศ›i...

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...

Victor Ponta: M-am sฤƒturat sฤƒ fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dรขmboviศ›a pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaศ›ilor Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaลฃi la alegerile parlamentare de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ