16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăGDPRDe ce ne stresează Crăciunul

De ce ne stresează Crăciunul

Pentru că s-a transformat dintr-o sărbătoare religioasă într-una comercială, Crăciunul a devenit un eveniment stresant pentru cei mai mulţi dintre noi. În loc să fie o sărbătoare a bucuriei, oamenii au ajuns să îl catalogheze drept un eveniment tensionat. Într-un top al evenimentelor presante din viaţă (decesul, divorţul, schimbarea jobului, mutarea într-o casă nouă), Crăciunul a ajuns să ocupe „onorabilul” loc 6. Stresul îl resimt mai ales cei care trăiesc în oraşele mari, unde sărbătoarea s-a laicizat, susţin specialiştii. „La sate, lumea se pregăteşte în tihnă să taie porcul, la oraşe se aleargă după cadouri. Sărbătorile aproape că au devenit orgiace”, sintetizează psihologul Bogdan Lucaciu, din Bucureşti.

„Se aşteaptă zorzoane şi lux, nu bucurie”

Febra cadourilor îi face pe cei mai mulţi să nu se mai bucure de timpul liber şi să aibă aşteptări prea mari de la ceilalţi. „Puţini mai apreciază cadourile simple. Acum se aşteaptă zorzoane, lux, iar oamenii uită de bucuria de a primi şi dărui. Vor mai degrabă se se mândrească cu ce au căpătat”, adaugă psihologul.

Un sondaj realizat de britanici pe 3000 de subiecţi arată că că 86% dintre aceştia au afirmat că este dificil să cumperi un cadou şi mai bine de jumătate au spus că asta s-a transformat într-o experienţă dificilă. Poate la fel de dificilă precum divorţul, mutarea într-o casă nouă, schimbarea jobului.

Rezultatele studiului arată că mai bine de 30% dintre oameni sunt terorizaţi de gândul de a lua în plin străzile aglomerate, în special bărbaţii, iar 61% zic că rămân fără inspiraţie, nu ştiu ce cadouri să cumpere şi rămân dezamăgiţi când văd nemulţumirea persoanelor dragi la deschiderea cadourior de sub brad.

Psihologii spun că una dintre soluţii ar fi să nu vă mai agitaţi, să staţi acasă, să vă odihniţi şi să vă faceţi cumpărăturile online. Cadourile vor fi livrate la uşă, nu veţi căra bagaje grele pe stradă, nu veţi rămâne blocaţi în trafic, şi veţi termina cumpărturile în mai puţin de jumătate de oră.

Potrivit sondajului britanic, 55% dintre cei intervievaţi preferă „cadourile-surpriză” (cadourile inspiraţionale), apoi sunt savurate gadget-urile, cadurile care implică răsfăţul (masaj, comsetică), cadourile gourmet. În acest an se pare jocurile de societate s-au situat mai la coada clasamentului.

Soluţia: „Fixaţi-vă limite”

Stresul de Sărbători pare să nu îi fi atins doar pe britanici, ci şi pe români. Maria Costache (50 de ani) spune că a ajuns în pragul disperării în această perioadă a anului, din cauza serviciului şi a pregătirilor pe care le are de făcut pentru Crăciun. „În contabilitate îţi vine să îţi smulgi părul din cap când se închide anul. Ajung seara acasă şi nici nu pot să mă odihnesc, fiindcă trebuie să gătesc. Toată familia se va strânge la mine de Crăciun, iar până atunci trebuie să termin sarmalele, lebărul, calataboşul, cârnaţii, piftia. Cozonac n-am să mai fac, îl cumpăr”, zice Maria, care până în ajunul Crăciunului şi-a propus să fie gata cu toate pregătirile.

Psihologii spun că ritmul alert pe care îl impune această perioadă a anului face ca senzaţia de extenuare să se accentueze. Peste tot ce aţi acumulat în timpul anului se suprapune încă un stres. „La oraş oamenii sunt cu pontajul final, la ţară lucrurile merg în ritmul lor. Poate soluţia ar fi să ne mutăm ţară”, spune psihologul.

Psihoterapeutul Bogdana Bursuc vorbeşte mai degrabă de fixarea unor limite. „Limitaţi numărul de invitaţi ori numărul de pregătiri pe care le faceţi ca să nu vă epuizaţi. Totodată, cereţi ajutorul pentru anumite sarcini ori să refuzaţi să faceţi anumite activităţi”, sugerează terapeutul.

De ce creşte incidenţa depresiei de Sărbători

• din cauza aşteptărilor nerealiste de la viaţă

• introspecţiei şi autoanalizei excesive
• presiunii sociale de a fi cu familia sau cu rude nesuferite

Cele mai citite

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă