22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăGDPRCum sunt ţinute în viaţă spitalele

Cum sunt ţinute în viaţă spitalele

Pentru funcţionarea spitalelor şi plata datoriilor acestora, Guvernul a alocat la rectificarea de buget 150 milioane lei, la care se adaugă 350-400 milioane lei colectate din taxa clawback (percepută producătorilor de medicamente).

 

Ministerul Să-nătăţii arată, duminică, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că cele 150 milioane lei alocate instituţiei la rectificarea bugetară, precum şi cele 350-400 milioane lei estimate să fie colectate din taxa de clawback vor fi transferate către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate. Banii vor fi folosiţi pentru funcţionarea spitalelor, dar şi pentru plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, achizi-ţionate de unităţile sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte, a precizat Ministerul Sănătăţii. „La această rectificare bu-getară, prioritate la alocarea fondurilor vor avea spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă”, a adăugat Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, actul normativ pentru rectificare bugetară prevede ca fondurile Minis-terului Sănătăţii să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate. În contextul rectificării bugetare, Minis-terul Sănătăţii a realocat de la un capi-tol bugetar la altul suma de 4 milioane lei pentru a asigura finanţarea corecta a programelor naţionale de sănătate, prin aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare. Premierul Victor Ponta a cerut recent minis-terelor Sănătăţii şi Finanţelor să se asigure că finanţarea spitalelor va fi previzionată corect şi mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autorităţile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează situaţia fiecărui spital în parte, ca urmare a ordonanţei care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, ana-liza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie şi estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitaliceşti.  

Cele mai citite

Maia Sandu, mesaj după finala “Românii au talent”. “Aţi făcut Moldova mândră!”

Ediția din acest e show-ului "Românii au talent" a fost câștigată de Cristian Ciaușu, tânărul cu naiul. Următoarele locuri au fost ocupate de Ana...

Robert Cazanciuc a lansat o carte despre Constituție pentru copii și tineri

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său "Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele", că acesta va crea...

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă