17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRCum si-a pierdut paunul coada

Cum si-a pierdut paunul coada

LONDRA –  Ce mandrie si bucurie starnesc toate! Un domn elegant, gratios in costumul sau, cu un ceas de mana care straluceste; aceeasi persoana, pictata in tinuta regala indiana, cu diamante-lacrima atarnand de perle suculente. Chiar si un film fotografic vechi, alb-negru, surprinde stralucirea de pe pieptul umplut cu diamante al maharajahului din Patiala, pe cand acesta se plimba prin palatul sau.
Iar ritualul regal de la intalnirile oficiale imperiale este prins pe ecran in toata gloria sa in momentul in care regalitatea Indiei este invitata pentru a aduce un omagiu regelui si reginei Angliei si ai Imperiului.

Sa o numim ultima zvacnire a unui paun-mascul. In ciuda incercarii curatoarei Anna Jackson de a le scoate din umbra pe sotiile maharajahilor (maharani), muzeul londonez Victoria si Albert nu are cum sa nu aniverseze eleganta evervescenta a unei lumi masculine.
"Maharajahii: Splendoarea Curtilor Regale Indiene", expozitia de la V&A care dureaza pana pe 17 ianuarie, ar fi putut fi si mai interesanta daca s-ar fi concentrat exclusiv pe Raj – anii coloniali cand printii, deposedati de putere de catre britanici, au fost lasati sa se concentreze pe lucrurile decorative din viata, cum ar fi cel mai mare candelabru din lume sau cea mai mare comanda pe care au primit-o bijutierii de la Cartier, Paris – sa remonteze diamantele Patiala.

Aniversarea elegantei efervescente a unei lumi masculine
Prima parte a prezentarii, care pune maharajahii in contextul secolului al XVIII-lea, dupa dezintegrarea Imperiului Mogul, este interesanta vizual, cu picturi detaliate ale participantilor la receptii atat de vii incat par gata sa iasa din ramele lor.
Un elefant sculptat si impodobit poarta in spinare o lectica, in timp ce diferite tronuri, din aur pur sau materiale somptuoase, ajuta sa refaca lumea palatului. O curea cu smaralde, acum aflata in trezoreria palatului reginei Elisabeta a II-a, a fost initial folosita pentru a decora calul unui maharajah. Amestecul dintre India si Europa confera prezentarii un unghi inedit, insa gustul rafinat al maharajahilor ramane cel care strabate, mai ales prin bijuterii, dar si prin imaginile cu aer vestic surprinse de Man Ray sau Cecil Beaton.

Alte portrete ale maharajahului din Indore, imbracat in haina de dimineata si in costum Maratha, sugereaza tentatia razboiului dintre doua culturi. Cu rochiile couture create de Madeleine Vionnet, comandate de frumusetea regala Maharani Sanyogita Devi de Indore, expozitia dovedeste ca, odata eliberate dintr-o existenta pe jumatate ascunsa, printesele indiene, de la Gwalior la Hyderabad, pot fi la fel de stilate ca si sotii lor.
Cu toate acestea, sentimentul predominant ramane cel al preaslavirii gusturilor masculine. Incepand cu ceasurile Reverso create de Jaeger-LeCoultre si desenate special pentru cei de pe terenurile de polo din India, pana la setul de masa Art Deco cu 15 piese semnate Cartier, la o caseta pentru ceai creata de Louis Vuitton pentru maharajahul din Baroda, expozitia arata bravura culturala care emana din India britanica.
Bijuteriile sunt cele mai edificatoare – si nu doar pentru ca in unele cazuri, cum ar fi maretul colier Cartier Patiala, pietrele pretioase care au fost vandute pentru a-i mentine pe linia de plutire pe printii saraciti au fost inlocuite cu pietre false. Mai degraba pentru ca expozitia incheie o era in care paunul-mascul si-a inchis, intr-un sfarsit, aripile.

Cele mai citite

Persoanele active de 50-64 de ani, cele mai vulnerabile la dificultăți financiare

Conform unei cercetări recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), persoanele active cu vârste între 50 și 64 de ani sunt cele mai...

”Extraterestrul negru”, cel mai modificat om din lume, vine la International Tattoo Convention Bucharest

În septembrie, la cea de-a XII-a ediție International Tattoo Convention Bucharest organizată de Costi Azoiței, Berăria H devine loc de exprimare artistică pentru unii...

Rușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur, în ciuda sancțiunilor UE

Deși sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși au vizat înghețarea activelor și confiscarea proprietăților, Coasta de Azur rămâne o destinație populară pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă