21.1 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăGDPRCum să reducem riscurile de accidente rutiere atunci când plouă torențial, cade...

Cum să reducem riscurile de accidente rutiere atunci când plouă torențial, cade grindină și este vijelie

Se cunoaște că, în general, ploaia afectează vizibilitatea conducătorului auto și aderența oferită de suprafața de rulare, iar vântul afectează stabilitatea autovehiculului, cu atât mai mult cu cât viteza de deplasare a acestuia este mare. 

De regulă, umiditatea carosabilului crește pericolul de derapaj, precum și gradul de absorbție a luminii farurilor, astfel încât marcajele rutiere îşi pierd din proprietăţile reflectorizante.

Specialiștii din domeniul autovehiculelor rutiere au demonstrat până și faptul că, pe timpul unei ploi torențiale, pe lângă reducerea distanței de vizibilitate, mai are loc și fenomenul de reflexie a luminii farurilor în perdeaua de apă, care de cele mai multe ori provoacă „orbirea” momentană a conducătorului auto. În asemenea condiții, posibilitățile de percepție pe cale vizuală a marcajelor și indicatoarelor rutiere, a reperelor fixe cu grad scăzut de reflexie (copaci, garduri, stâlpi etc.), a pietonilor, a vehiculelor precedente ș.a.m.d. devin din ce în ce mai restrânse.

Admițând că evitarea implicării în evenimente de circulație care pot afecta integritatea fizică a participanților la trafic sau, mai grav, care pot duce la pierderea de vieţi omenești, depinde, în primul rând, de modul în care se face utilizarea drumurilor, atunci se observă cu ușurință faptul că adaptarea comportamentului conducătorului auto la cerințele traficului rutier este una dintre cele mai bune soluții de prevenție.

Astfel, este extrem de important: să se circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcție de distanța de vizibilitate, de starea suprafeței carosabile și de valorile de trafic; să se mărească distanţa, în mers, între vehicule; să se folosească luminile de întâlnire și, după caz, cele de ceață, pe toate categoriile de drumuri, indiferent de ora la care are loc călătoria; să nu se bruscheze comenzile autovehiculului și să se recurgă la executarea diferitelor manevre (depășire, schimbarea benzii de circulație, mers înapoi etc.) numai după o prealabilă și temeinică asigurare.

Totodată, trebuie evitate opririle sau staţionările neregulamentare ori, deși regulamentare, în dreptul copacilor sau construcțiilor care pot fi rupte / distruse de vântul puternic.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru ziua de sâmbătă, în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul și nordul Munteniei, în zona Munților Apuseni și a Carpaților Orientali, Cod galben de ploi. Vor fi averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice frecvente, intensificări de scurtă durată ale vântului și alte fenomene de instabilitate atmosferică.

Cele mai citite

Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România?

Întrebarea din titlu este pe buzele tuturor. Pe cine vrea Hegemonul? Cum sunt așezate astrele în constelația europeană? Cui întinde pătura magică establishment-ul de...

Revolta șoferilor

Refuzul testării Antidrog: motivul de a rămâne fără permis? Situația în care șoferii care refuză testarea Antidrog și cer direct analize de sânge rămân fără...

Alegeri UK (exit–poll): Victorie istorică a laburiștilor britanici

Keir Starmer pe cale de a deveni cel mai puternic prim-ministru britanic de la Tony Blair încoace Partidul Laburist al lui Keir Starmer se îndreaptă...
Ultima oră
Pe aceeași temă