11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăGDPRCum au făcut cercetătorii spermă artificială din celule stem

Cum au făcut cercetătorii spermă artificială din celule stem

După o serie de experimente fără succes, cercetătorii au reuşit că creeze spermă artificială funcţională folosind celule stem. Descoperirea uluitoare ar putea fi baza unor noi tratamente pentru bărbaţii care suferă de infertilitate, potrivit unui articol apărut în varianta online a cotidianului britanic The Telegraph.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Kyoto au folosit celule stem recoltate de la embrioni de şoarece pentru a crea celule primare germinative, care contribuie la producţia de spermă. Când acestea au fost transplantate în testiculele unor şoareci masculi infertili, ele au produs spermă normală. Savanţii au injectat apoi spermatozoizii în ovule de şoarece, pe care le-au implantat în femele. Acestea au dat naştere unor pui sănătoşi, care au fost capabili să se reproducă în mod natural atunci când au ajuns la maturitate.

„Acesta este un pas înainte în dezvoltarea unui proces prin care sperma să poată fi făcută pentru bărbaţii infertili, poate începând cu o celulă recoltată din pielea lor sau poate din măduvă. Categoric trebuie să mai muncim pentru a rafina acest proces, dar este foarte palpitant,” a declarat expertul în fertilitate Dr. Allan Pacey.

Dr. Jane Stewart, purtătorul de cuvânt al Societăţii Britanice pentru Fertilitate a spus că abilitatea de a crea celule care pot produce spermă umană în laborator este o „victorie răsunătoare” în domeniul tratamentelor de fertilitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă